Newsflash

Ruptura tendonului lui Ahile
Tendonul este o banda de tesut care conecteaza muschiul la os. Tendonul lui Ahile este situat in partea posteroinferioara a gambei si conecteaza musculatura posterioara a gambei la calcaneu. Principala actiune a acestui muschi este aceea de a facilita mersul prin efectuarea flexiei plantare

Ruptura tendonului lui Ahile 

Autor: dr. Nitulescu Alexandru

Medic specialist ortopedie traumatologie

Data ultimei actualizari: 10.04.2008

 Ce este tendonul lui Ahile?

Ce este ruptura tendonului lui Ahile?

Semne si simptome

Diagnostic

Tratament

Tratamentul nechirurgical

Tratamentul chirurgical

Kinetoterapia  

Ce este tendonul lui Ahile?

Tendonul este o banda de tesut care conecteaza muschiul la os. Tendonul lui Ahile este situat in partea posteroinferioara a gambei si conecteaza musculatura posterioara a gambei la calcaneu. Principala actiune a acestui muschi este aceea de a facilita mersul prin efectuarea flexiei plantare si deci ridicarea calcaiului de pe pamant.

 Ce este ruptura tendonului lui Ahile?

ImageImage

Ruptura acestui tendon reprezinta intreruperea continuitatii fibrelor in momentul in care tendonul este supus unor forte de intindere mai mari decat capacitatea acestuia de rezistenta. Astfel sariturile sau miscarile de rotatie, ca si accelaratiile rapide de la inceputul alergarii, pot suprasolicita tendonul si produce o ruptura. O ruptura a tendonului lui Ahile se poate de asemenea produce si datorita unei caderi sau a mersului rapid.

Ruptura tendonului lui Ahile poate fi vazuta frecvent la pacientii de varsta medie care participa la activitati sportive ocazional in timpul liber. Mai putin frecvent, medicamente (steroizii) sau antibiotice pot duce la fragilizarea tendonului si sa contribuie la ruptura sa.

Semne si simptome

O persoana cu ruptura tendonului lui Ahile poate avea urmatoarele simptome:

  • Durere acuta (resimtita ca un junghi), resimtita la nivelul posterior al gambei sau al gleznei-care adesea devine in timp o durere de intensitate mai mica
  • senzatie de ruptura in partea posterioara a gambei
  • Marirea de volum a portiunii posterioare a gambei si gleznei
  • Dificultate la mers (mai ales la urcatul scarilor si al pantelor), si dificultatea de a se ridica pe varfurile degetelor

Aceste simptome necesita un consult medical de urgenta pentru a preveni agravarea starii tesuturilor moi din regiune. Pana cand pacientul poate sa fie vazut de catre un doctor, pacientul trebuie sa stea in repaus, adica sa nu mai calce pe piciorul lezat. In plus, mai sunt utile: aplicarea locala de gheata. Este important sa nu aplicati direct gheata pe piele, ci invelita intr-un material textil. Pozitia procliva a piciorului (adica piciorul sa fie situat deasupra genunchiului) este de asemenea utila, pentru a combate edemul local.

 Diagnostic

Medicul va va pune intrebari despre circumstantele in care a survenit accidentul, si daca ati avut dureri la nivelul tendonului lui Ahile inainte de momentul accidentului. Apoi chirurgul va va examina glezna si piciorul, si va palpa intreruperea contiutatii tendonului care sugereaza o ruptura. Daca tendonul lui Ahile este rupt, pacientul va avea mai putina forta sa flecteze glezna (miscarea asemanatoare apasarii pe o pedala de la bicicleta), si va avea de asemenea dificultati in ridicarea pe varfurile degetelor piciorului lezat. Adesea, ruptura tendonului lui Ahile este clinica, si doar rareori chirurgul are nevoie de investigati imagistice complexe, cum ar fi ecografia sau examenul RMN.

 Tratament

Tratamentul rupturii tendonului lui Ahile poate fi chirurgical sau nechirurgical. Decizia tipului de tratament care trebuie urmat depinde de severitatea rupturii tendonului, de starea de sanatate a pacientului si de nivelul activitatii fizice curente a pacientului.

 

Tratamentul nechirurgical

Acesta este in general asociat cu o rata a rerupturii mai mare decat cea a tratamentului chirurgical. In general, se opteaza pentru acest tip de tratament atunci cand ruptura este incompleta, la pacientii mai putin activi, si la cei la care alte maladii impiedica interventia chirurgicala. Se imobilizeaza astfel piciorul intr-un aparat gipsat sau orteza pentru o perioada cuprinsa intre 6 si 12 saptamani pentru a restrictiona astfel miscarile gleznei si a facilita astfel vindecarea.

 Tratamentul chirurgical

Chirurgia ofera potentiale beneficii. In afara scaderii riscului de reruptura, chirurgia da rezultate mai bune din punct de vedere al fortei flexiei plantare, imbunatateste functia musculara a gambei si faciliteaza miscarile gleznei.

Exista mai multe tehnici chirurgicale pentru repararea tendonului lui Ahile. Chirurgul o va alege pe cea mai potrivita pentru cazul Dumneavoastra. Dupa interventia chirurgical, piciorul pacientului va fi imobilizat intr-o atela de gips sau o orteza. Chirurgul va decide cand pacientul va putea sa mearga cu sprijin pe piciorul operat. Complicatii ca reruptura tendonului, probleme de cicatrizare, sau dureri datorate unui neurom pot apare dupa interventia chirurgicala.

 Kinetoterapia

Oricare ar fi tratamentul rupturii tendonului lui Ahile, kinetoterapia este o componenta foarte importanta pentru procesul de vindecare. Astfel, kinetoterapeutul ajuta pacientul sa efectueze mai multe exercitii necesare recuperarii fortei musculare si a mobilitatii gleznei.

Reclama

 
< Precedent   Urmator >

site destinat informarii pacientilor cu patologie ortopedica si traumatica

Design by www.pagini-internet.com