Newsflash

Anatomia umarului
Umarul este articulatia care uneste membrul superior la torace prin intermediul extremitatii unui os al bratului: HUMERUSUL, extremitatea externa a CLAVICULEI si extremitatea externa a SCAPULEI (OMOPLATUL).

Anatomia umarului

Image

Autor: Dr. Nitulescu Alexandru

Medic specialist ortopedie traumatologie

e-mail: Aceasta adresa e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat pentru a putea vizualiza pagina.

Data ultimei actualizari: 4.05.2008

 

Articulatia gleno-humerala

Tendonul bicepsului

Articulatia dintre acromion si clavicula (articulatia acromio-claviculara)

Coafa rotatorilor
Umarul este articulatia care uneste membrul superior la torace prin intermediul extremitatii unui os al bratului :HUMERUSUL, extremitatea externa a CLAVICULEI si extremitatea externa a SCAPULEI (OMOPLATUL).

anatomia umar
anatomia umar
anatomia umar
anatomia umar
 
Articulatia umarului este cea mai mobila a intregului corp uman si din acest motiv este si cea mai instabila. De aceea se inregistreaza cel mai mare procent de luxatii (dislocatii) ale umarului la adultul tanar.

Umarul este in principal constituit din dpua articulatii distincte:

  • Articulatia dintre humerus si omoplat (articulatia glenohumerala)
  • Si articulatia dintre acromion si clavicula (articulatia acromio-claviculara)  

 

Articulatia gleno-humerala

Cavitatea articulara a omoplatului se numeste glena si are o forma aproape plata. Ea se articuleaza cu capul humeral care are o forma asemanatoare cu o treime de sfera. Astfel constituita, aceasta articulatie este mult mai putin limitata in miscari fata de articulatia soldului. Acesta este motivul pentru care aceasta articulatie este cea mai mobila, dar si cea mai instabila, cu riscul de luxatie.

Cele doua suprafete articulare sunt mentinute in contact prin intermendiul unor ligamente care inconjoara oasele. Ansamblul acestor ligamente se numeste capsula. Aceasta capsula se insera atat pe humerus cat si pe periferia glenei. La periferia glenei se afla un tesut cartilaginos care adera la capsula, de forma ovoidala, care se numeste burelet glenoidian.

Deasupra stratului ligamentar se afla stratul muscular, constituit din 4 muschi care se ataseaza la omoplat: supraspnos, subspinos, subscapularul si rotundul mic. Extremitatile acestor muschi constituie coafa rotatorilor. Aceste tendoane se insera de jur imprejurul capului humeral., unindu-se si inconjurand astfel articulatia gleno-humerala dinspre anterior pana la posterior. In momentul in care acesti muschi se contracta, se produc miscari ale articulatiei umarului.

Tendonul bicepsului face de asemenea parte din coafa rotatorilor. Trebuie mentionat ca exista doua portiuni ale bicepsului:

Lungul biceps care trece prin interiorul articulatiei si

Scurtul biceps care se insera in afara articulatiei pe o proeminenta a omoplatului, apoi se reuneste cu cealalta portiune a tendonului pentru a cobora spre brat.

 

Insa cea mai mare parte a mobilitatii umarului nu se datoreaza articulatiei scapulo-humerale, ci articulatiei dintre omoplat si torace (articulatie scapulo-toracica).

Cele mai multe miscari cotidiene cum ar fi pieptanatul, ducerea mainii in buzunarul de la spate, ducerea mainii la gura, sau inchiderea sutienului, necesita miscari globale complexe combinate ale umarului: abductie+rotatie externa+ retropulsie, etc.

 

Articulatia dintre acromion si clavicula (articulatia acromio-claviculara)

Aceasta mica articulatie permite miscari ale claviculei de rotatie dinspre anterior catre posterior. Clavicula este mentinuta in pozitia anatomica de catre doua tipuri de ligamente.     Un manson situat intre capatul claviculei si acromion

Doua ligamente care unesc clavicula de o expansiune a omoplatului: procesul coracoid

Reclama

 
< Precedent

site destinat informarii pacientilor cu patologie ortopedica si traumatica

Design by www.pagini-internet.com