Newsflash

Metastazele osoase

Cancerul care se dezvolta intr-un organ, cum ar fi plamanii, prostata, rinichii, tiroida, etc, si care se raspandeste secundar in tesutul osos este denumit boala metastatica a osului. Astazi s-a inbunatatit tratamentul medical pentru multe cancere, in special pentru cancerul de san, pulmonar si de prostata, si acesti pacienti traiesc mai mult cu un confort de viata mai bun. Totusi, multi dintre acesti pacienti dezvolta metastaze osoase....

 

Metastazele osoase

Autor: Dr. Nitulescu Alexandru
Medic specialist ortoped
email: Aceasta adresa e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat pentru a putea vizualiza pagina.  
Data ultimei actualizari: 4.07.2008 

Introducere
Progresia bolii metastatice
Simptome
Diagnostic
Tratament
Radioterapia
Tratamentul medical
Tratamentul chirurgical
Metastazele vertebrale
Concluzii

 

 

Cancerul care se dezvolta intr-un organ, cum ar fi plamanii, prostata, rinichii, tiroida, etc, si care se raspandeste secundar in tesutul osos este denumit boala metastatica a osului. Astazi s-a inbunatatit tratamentul medical pentru multe cancere, in special pentru cancerul de san, pulmonar si de prostata, si acesti pacienti traiesc mai mult cu un confort de viata mai bun. Totusi, multi dintre acesti pacienti dezvolta metastaze osoase.

 

Daca majoritatea cancerelor pot sa metastazeze osos, anumite tumori sunt mai osteofile decat altele.

Cele mai osteofile sunt tumorile sanului, ale prostatei, ale tiroidei, ale plamanului si ale rinichiului.

Cel mai frecvent metastazele osoase sunt multiple si se situeaza la nivelul vertebrelor dosro-lombare (70%), pelvisului si femurului (colul femural mai ales).

Metastazele osoase unice sunt o eventualitate considerata rara (5%).

Diseminarea osoasa poate preceda sau sa fie contemporana cu atingerea viscerala. Survenind cel mai frecvent in lunile sau anii care urmeaza tratamentul cancerului primar, metastazele osoase pot fi uneori modalitatea de descoperire initiala a bolii. In acest caz bola este generalizata si deci intr-un stadiu avansat inca de la debut. Prognosticul bolii metastatice ramane totusi sumbru: intre 28 si 30 de luni speranta de supravietuire in caz de metastaze doar osoase, si de un an in caz de metastaze viscerale (ale organelor si tesuturilor moi) asociate. Oricare ari fi insa prgnosticul, atingerea osoasa a bolii metastatice  va fi o sursa de morbiditate importanta pentru pacient.

 

 

Progresia bolii metastatice

Scheletul este a treia cauza comuna unde se localizeaza metastazele tumorilor. Metastazele hepatice si pulmonare sunt detectate foarte tarziu deoarece pacientul nu prezinta simptome. Dimpotriva, metastazele osoase prezinta simptome osoase precoce (mai ales durerea).

Cea mai mare parte a metastazelor osoase sunt secundare cancerului de san, plaman, prostata ,urmate de tiroida si de rinichi. Cele mai frecvente localizari ale metastazelor sunt coloana vertebrala, pelvisul, coastele, craniul, membrul superir, si oasele lungi ale membrului inferior. Aceste zine anatomice corespund cu arii in care maduva osoasa prezinta nivele ridicate de productie a globulelor rosii (hematii), care sunt responsabile pentru transportul oxigenlui catre tesuturi.

Image

Imagine care demonstreaza evolutia unei metastaze osoase la nivelul femurului proximal. Se observa radiografia initiala, apoi la 2 luni cu osteoliza severa, iar apoi la 6 luni cu fractura pe os patologic.

Image

Radiografia unui pacient cu metastaza osoasa masiva si fractura secundara a femurului proximal

Pacientii cu boala metastatica necesita o abordare multidisciplinara si un tratament complex. Astfel o echipa clasica de medicai care trateaza o boala metastatica este compusa din:

Medic chirurg ortoped cu experienta in tratamentul tumorilor osoase

Oncolog

Specialist in tratamentul durerii

 

O urmarire atenta programata a acstor pacienti este necesara , dupa recomandariel stricte ale medicului oncolog si ale medicului ortoped.

 

 

Simptome

Pacientii cu metastaze osoase pot prezenta dureri mari ale coloanei vertebrale, pelvisului, sau la nivelul extremitatilor deoarece osul se fragilizeaza din cauza tumorii care l-a invadat. Durerea poate fi ameliorata cu tratamente cum ar fi: radioterapia, tratamentul medicamentos, sau chirurgia. Uneori pacientii prezinta risc crescut da a li se fractura un os din cauza tumorii (fractura pe os patologic). Aceste fracturi pot determina imposibilitatea pacientului de a merge sau de a efectua activitati fizice curente. In astfel de cazuri, chirurgia este necesara pentru a fixa oasele. Tehnicile chirurgicale in aceste cazuri difera semnificativ comparativ cu tehnicile folosite pentru fixarea fracturilor clasice, pe os normal, datorate unui traumatism . 

Pacientii cu cancer care s-a raspandit lanivelul coloanei vertebrale (metastaze vertebrale) pot dezvolta leziuni nervoase care sa duca la paralizie si pierderea functiei membrelor inferioare. Uneori osul este atat de fragil incat o fractura devine o iminenta. Acesti pacienti, in lipsa tratamentului, sunt fortati sa ramana imobilizati la pat pentru perioade lungi de timp ceea ce poate duce la dezechilibre metabolice secundare cum ar fi cresterea nivelului calciului in sange (hipercalcemia).

Anemia (scaderea nivelului globulelor rosii in sange) este o anomalie frecventa a acestor pacienti. Cea mai mare problema  pentru acesti pacienti cu metastaze osoase este in principal pierderea calitatii confortului vietii cotidiene.

Daca un pacient cunoscut cu cancer prezinta dureri la ortice nivel, mai ales in regiunea lombara, membre, acestia trebuie sa isi anunte medicul imediat. Durerea care apare fara nici o activitate fizica (ex. Ridicarea unui obiect) este in  mod special la risc pentru metastaze. Daca starea pacientului nu se amelioreaza, acesta nu ar trebui sa solicite un ajutor medical specializat.

 

 

Diagnostic

Medicul va va pune intrebaridespre natura durerii, si despre alte simptome, deci este bine sa va ganditi cu atentie la simptome inainte d ea consulta medicul pentrua da raspunsuri cat mai concise. Dupa aceea medicul va efectua o examinar efizica, concentrandu-se asupra zonei dureroase simptomatice.

Apoi, daca medicul banuieste ca pacientul poat eprezenta o boala metastatica, va fi efectuata o radiografie. Din cauza ca unele dureri sunt iradiate din alte regiuni anatomice (durere iradiata- de exemplu-durere de sold care iradiaza in genunchi), medicul poate sa efectueze radiografii ale altor zone anatomice asimptomatice. Examinarea radiologica poate da foart emulte informatii medicului oncolog in ceea ce priveste invazia tumorala osoasa de catre metastaza. Uneori, osul poate fi complet distrus intr-o regiune anatomica (osteoliza). Alteori, se poate forma tesut osos nou ca raspuns la invazia tumorala asa cum se intalneste frecvent i cancerul de prostata, vezica urinara, si stomac. Acest tip de invazie metastatica constituie leziunile osoase numite osteoblastice sau osteocondensante.  Cancerul mamar are un comportament mixt osteolitic si osteoblastic in privinta metastazelor. Metastazele osteolitice si osteoblastice se dezvolta deoarece diferitele celule canceroase interactioneaza cu celulele osoase  prin secretia unor factori care determina distrugere osoasa, formare osoasa, sau amble. La un pacient mai in varsta de 45 de anicu o zona osoasa afectata de un proces distructiv, diagnosticele posibile includ metastazele osoase, mielomul si limfomul. Cancerele primare osoase (spre deosebire de cele care metastazeaza osos), sunt mult mai putin frecvente la pacientii de aceasta varsta. Alte boli, cum ar fi sarcomul Paget, sarcomul post iradiere, hiperparatiroidismul, si fracturile datorate osteoporozei sunt de asemenea posibilitati ale diagnosticului diferential. Este posibil ca medicul sa aibe nevoie de analize si examene suplimetare pentru a determina diagnosticul exact.

ImageImage

Radiografia unui pacient in varsta de 55 de ani cu dureri la nivelul femurului care demonstreaza leziuni osoase datorate metastazei (stanga). Acelasi pacient la care s-a efectuat scintigrafia osoasa care arata extensia tumorii la nivelul intregului femur proximal (dreapta)

Medicul poate de asemenea sa efectueze o scintigrafie osoasa. Acest test este folositor pentru a determina daca alteoase, in afara de cel simptomatic, prezinta metastaze. In anumite cazuri, u examen CT si/sau RMN pot fi prescrise mai ales in cazurile in care pelvisul sau coloana vertebrala sunt invadate.

Pacientii cu cancer trebuiesc evaluati de rutina cu analize sangvine, deoarece anemia este frecventa la cei acu miemlom multiplu. Analiza urinei poate decla sange in urina la pacienti cu cance rrenal. Functia tiroidei si antigenul specific prostatic (PSA) pot fi anormale la pacientii cu anumite tumori. Electroforeza proteninelor serului si a urinei sunt importante pentrua exclude milelomul multiplu.

Dupa efectuarea unei anamneze, a examenului fizic, a efectuarii si interpretarii radiografiilor si a examenelor de laborator, medicul  va decide ce alte investigatii snt necesare. Este important de stiut ca multi pacienti cunoscuti cu cancer prezinta dureri osoase datorate chimioterapiei si ca nu orice durere osoasa sau articulara la un astfel de pacient semnifica neaparat o boala metastatica secundara.  Totusi, urmarirea atenta clinica si imagistica este importanta pentru a evita erori medicale.

                Din pacate, o situatie des intalnita este progresia bolii metastatice la un pacient cunoscut cu metastaze catre metastaze osoase multiple.  In aceasta situatie, medicul ortoped trebuie sa colaboreze cu medicul oncolog si cu pacientul pentru a decide care este cea mai buna decizie terapeutica. Este important de stabilit daca exista un risc de fractura osoasa inainte de a se produce fractura, pentru ca exista metode chirurgicale sau medicale de a preveni astfel de fracturi. . O fractura a unui os datorata cancerului (fractura pe os patologic) nu se vindeca spontan prin formarea unui calus, chiar daca fractura este dtabilizata printr-un procedeu chirurgical. O fractura pe os patologic este din acest punct de vedere foarte diferita de o fractura pe un os sanatos.

 

La adultii cu varsta peste 45 de ani si fara un cancer cunoscut, carora li s-a detectat o tumora osoasa la examiarea radiologica, trebuie efectuat un consult al unui medic ortoped specialist. Acesta va determina daca tumora osoasa este o metastaza a unui cancer necunoscut  sau un cancer osos primar (sarcom osos). O biopsie chirurgicala poate fi necesara.

 

 

Tratament

                Radioterapia

Aceasta poate fi foarte eficienta in tratamentul metastazelor osoase si este una din cele mai comune modalitati folosite in tratamentul simptomatic al pacientilor cu metastaze osoase dureroase. Radioterapia distruge celulele deoarece genereaza molecule denumite radicali liberi. Acesti radicali liberi denatureaza ADN-ul din interiorul celulelor ceea ce are ca rezultat final moartea celulara. Mai multe tipuri de radioterapie sunt disponibile pentru tratamentul metastazelor.  

Inainte de inceperea radioterapiei, medicul si pacientul trbuie sa inteleaga bine sopurile terapiei, adica daca radioterapia este efectuata sa minimalizeze simptomele ca durere sau  disconfort sau daca intentia este de a eradica complet tumora dintr-o zina anatomica.  Boala metastatica este o afectiune sistemica cu mecanisme complexe si radioterapia este putin probabil sa fie curativa. De aceea, medicul trebuie sa aprecieze cu obiectivitate potentialele beneficii ale radioterapiei comparativ cu riscurile iradierii pentru fiecare pacient.

Radioterapia locala

Acest tip de radioterapie este cel mai frecvent folosit pentru a trata metastazele osoase. De obicei acesta consta in directionarea catre anumite arii anatomice (oase) afectate de metastaze in imediata vecinatate a tesuturilor. Aria acestei iradieri poate fi expansionata pentru a acoperi intregul segment osos sau mai multe oase, in functie de nevelul de raspandire a metastazelor.

Scopul principal este acela de a raliza o scadere a durerii cu efecte secundare minime.

Radioterapia locala are ca rezultate scaderea intensitatii simptomelor la mai mult de 80% dintre pacienti si disparitia durerii la 50-60% din cazuri. Variabilitatea raspunsului la terapie depinde de mai multi factori, incluzand printre acestea tipul de cancer, (san sau rinichi), si localizarea leziunii.

Diferitele cancere raspund diferit la radioterapie. In general, limfoamele si mielomul multiplu pot raspunde mai rapid si complet la o doza de iradiere, spre deosebire de melanomul metastatic sau carcinomul renal.

                Debutul diminuarii durerii dupa tratament este de obicei dupa primele 1-2 saptamani, insa efectul maxim poate sa se exprime peste cateva luni. De aceea, medicatia importiva durerii, trebuie sa se mentina de-a lungul intregului tratament.

 

Dozarea fractionata a  radioterapiei

Fractionarea se refera la cum este divizata dozarea iradierii. Aceste doze fractionate sunt necesare pentru a reduce sansele efectelor adverse ale iradierii, amai ales atunci cand medicul planuieste un tratament cu doze mari.

Radioterapia este eficienta in diminuarea durerii secundare metastazelor osoase, dar nu poate sa obtina o vindecare a unui defect structural-cum ar fi o fractura osoasa. Radioterapia poate opri progresia distrugerii osoase si permite evitarea producerii unei fracturi iminente pe os patologic, insa fixarea chirurgicala ramane cea mai eficienta si sigura solutie.  Dupa tratamentul chirurgical, metastaza poate evoulua local ducand catre dureri recurente si pierderea fixarii osoase. De aceea radioterpia poate fi efectuata dupa interventia chirurgicala pentru a imbunatati controlul local dupa fixarea chirurgicala.

 

 

Tratamentul medical

Acest tip de tratament include chimioterapia, terapia specific osoasa, sau o combinatie a acestor tratamente. Chimioterpia conventionala este eficienta i anumite tipuri de cancer cum ar fi limfomul, carcinomul cu celule mici, cancerul mamar.

De asemeni cancerul mamar si cel al prostatei raspund bine la tratament hormonal. Astfel cancerul mamar care prezinta receptori pentru estrogeni raspunde bine la terapia cu tamoxifen. Cele mai multe cancere de prostata sunt relativ sensibile la terapia hormonala cu un procent de peste 75% de raspuns pozitiv la astfel de tratament.

Bifosfonatii au proprietatea de a se lega de matricea osoasa und interfera cu anumite celule numite osteoclaste si care sunt implicate in osteoliza (rarefactia osoasa). Acestemedicamente distrug osteoclastii si de aceea au fost folosite cu succes in tratamentul durerii osoase si a tratamentului scaderii concentratiei ionului de calciu din sange datorat bolii metastatice (metastazelor) –(care poate produce efecte secundare periculoase).  De aceea bifosfonatii sunt folositi frecvent in combinatie cu alte tratamente medicamentoase antitumorale. Beneficiile acestor medicamente, mai ales in cancerul avansat mamar si in mielomul multiplu sunt evidente mai ales in administrarea intravenoasa mai mult decat in cea orala a bifosfonatilor.

 

Tratamentul chirurgical

Chiurgia este un tratament posibil cand o regiune a scheletului este atat de afectata de metastaze incat exista un mare risc de fractura osoasa, sau aceasta fractura s-a produs deja.

Actual este bine stabilit faptul ca pacientii la care s-a efectuat o interventie chirurgicala pentru prevenirea unei fracturi pe os patologic au o evolutie mult mai buna decat cei la care chirurgia s-a efectuat pentru o fractura deja prezenta. Acesti pacienti au astfel o spitalizare de durata mai scurta revin mai repede la activitatile uzuale, si au o durata de supravietuire mai lunga cu complicatii chirurgicale mai putine.

Scopurile chirurgiei unui pacient cu o metastaza osoasa care implica un risc de fractura sunt  scaderea durerii, scadrerea dependentei de medicamente antialgice, restabilirea rezistentei scheletului, si recastigarea independentei functionale. Decizia de a interveni chirurgical este complexa si trebuie sa fie individualizata pentru fiecare pacient.

Optiuni chirurgicale

Aceste variante ale tratamentului chirurgical depind de aria de localizare a metastazelor.

Membrul superior

20% dintre metastazele osoase se dezvolta la nivelul membrului superior (umar, brat, si antebrat), cu aproximativ 50% de localizari la nivelul humerusului. Metastazele osoase ale membrului superior determina o scadere severa a calitatii vietii, cu repercursiuni asupra igienei personale, a capacitati de a se deplasa, si de a efectua alte activitati cotidiene. Tratamentele posibile includ tratamentul nechirurgical (radioterapie, orteze functionale, medicamente-cum ar fi bifosfonatii), stabilizarea chirurgicala (procedeu tehnic denumit „armare”) si rezectia urmata de reconstructia osoasa. Pacientii la care se evita interventiile chirurgicale sunt cei la care speranta de viata este scazuta, care au alte probleme medicale severe, leziuni mici osoase, sau tumori care nu pot fi tratate decat cu radioterapie. Radioterapia se paote administra de altfel ca unic tratament sau in combinatie cu tratamentul chirurgical.

Metastazele regiunii superioare a humerusului sau ale bratului pot fi tratate cu mai multe tipuri de interventii chirurgicale. Uneori, o portiune a extremitatii superioare a bratului si umarul pot fi inlocuite cu o proteza de dimensiuni mari.

Metasazele diafizei humerale pot fi tratate prin insertia unor tije rigide sau semirigide i interiorul osului care imbunatatesc rezistenta mecanica  si stabilitatea rotationala osoasa. Uneori, tumora va fi inlaturata daca nu este sensibila la radioterpie, insa adesea este lasata pe loc deoarece radioterapia poate fi eficienta. Uneori se adauga ciment osos (polimetacrilat de metil- un polimer rezistent cu toleranta biologica buna), care asigura o stabilitate imediata, la nivelul defectului osos produs de metastaza.

Metastazele membrului inferior

Pacientii cu astfel de metastaze preznta dureri si dificultati la mers. Fracturile sunt destul de frecvente si tehnicile de stabilizare osoasa sunt destul de standardizate.

Pelvis si sold

Ca si la nivelul umarului, aceste fracturi sunt mai compicate decat fracturile pe un os anterior sanatos, cu structura normala. Femurul este osul cel mai frecvent afectat de metastaze. Extremitatea superioara este afectata in 50% din cazuri. Din cauza ca dezvoltarea  metastazelor este un proces dinamic, este important sa se stabilizeze oregiune anaomica cat  mai mare a femurului. Leziunile de la nivelul soldului rareori se vindeca fara tratamenti chirurgical. Procedura de electie este artroplastia (proteza de sold).

 

Introducerea unei tije metalice in centrul canalului medular femural este o interventie chirurgicala cu un succes remarcabil. Uneori, osul este distrus pe o arie atat de mare, incat chirurgul trebuie sa inlocuiasca regiunea anatomica cu o proteza speciala denumita proteza modulara.

Image

Radiografia unei paciente la care metastazele bilaterale ale femurului si soldului au necesitat doua interventii chirurgicale diferite: pe partea stanga s-a efectuat artroplastia (protezarea) soldului cu proteza totala de sold, iar pe dreapta s-a efectuat "armarea" (consolidarea) femurului cu o tija speciala si suruburi. Pacienta a avut o evolutie buna postoperatorie, cu mers nedureros.

Image

Pacient la care datorita invaziei acetabulare, s-a efectuat artroplastia soldului cu reconstructia cotilului cu tije si ciment

Femurul

Insertia unei tije de metal in interiorul femurului stabilizata cu suruburi speciale, insotita sau nu de armarea cu ciment reprezinta optiunea cea mai frecventa de tratament a acestor tipuri de leziuni.

Image

Metastaza la nivelul femurului la care s-a efectuat "armarea" cu o tija centromedulara pentru prevenirea unei eventuale fracturi.
 

Metastazele vertebrale

      Metastazele vertebrale sunt o patologie frecventa la pacientii cu cancer. Coloana vertebrala este a treia localizare ca frecventa a metastazelor, dupa plaman si ficat. Astfel, aproximativ 60-70 % dintre pacientii cu cancer sistemic au metastaze vertebrale; din fericire, doar 10% sunt simptomatici. Aproximativ 90% din acesti pacienti prezinta o afectare epidurala sau vertabrala .

          Fiziopatologia:

     Raspandirea celulelor canceroase de la locul tumorii primare pana la coloana vertebrala se face in principal pe cale arteriala, si mai putin prin migrare retrograda la nivelul circulatiei venoase. O metastaza vertebrala poate fi localizata la nivelul foramenului vertebral cauzand deficit nervos prin invadarea sau compresia radacinii nervoase. De asemenea metastazele pot produce fracturi ale vertebrelor sau deviatii ale coloanei vertebrale. Invazia canalului medular poate duce la compresia maduvei spinarii sau la afectarea vascularizatiei maduvei spinarii, ceea ce duce la paralizie totala sau partiala.

Aproximativ 70% dintre metastazele vertebrale se afla la nivelul vertebrelor toracice T4-T7, 20% la nivelul vertebrelor lombare si 10% la nivelul vertebrelor cervicale. Mai mult de 50% dintre pacientii cu metastaze vertebrale prezinta mai multe invazii concomitente ale coloanei vertebrale. Sursele primare de metastaze vertebrale includ urmatoarele:

Plaman 31%

San 24%

Tractul gastrointestinal 9%

Prostata 8%

Limfom 6%

Melanom 4%

 

Mortalitate/morbiditate

Durata medie de supravietuire a unui pacient cu metastaze vertebrale este in medie de 10 luni

Compresia nervoasa are un caracter periorativ, cu o durata de viata medie de 3 luni.

 Examene diagnstice

La pacientii cu progresia rapida a simptomelor se efectueaza un examne clinic si un examen radiologic. Trebuie apoi efectuata radiografia intregii coloane vertebrale urmata de examenul RMN cu si fara substanta de contrast al intregii coloane.

 Foarte frecvent metastazele sunt localizate la nivelul coloanei vertebrale. Doar plamanii si ficatul sunt organe mai frecvent afectate decat colana vertebrala. Intre 5-10%  dintre pacientii cu metastaze osoase au si  metastaze vertebrale. Majoritatea acestor pacienti nu vor avea nevoie de tratament. Cele mai multe cazuri de metastaze vertebrale nu au nevoie de vreo interventie chirurgicala. Prezenta durerii, riscul producerii unei fracturi, comresia nervoasa, si raspunsul la tratamente neinvazive sistemice trebuie avut in vedere atunci cand se ia in discutie posibilitatea unui tratament chirurgical.

Daca pacientul prezinta durere dar nu si deficit nervos si risc de fractura pe os patologic, radioterapia este tratamentul preferat.  Daca pacientul prezinta o tumora care raspunde la radioterapie, iradierea poate fi folosita in situatii de urgenta, chiar daca exista simptome neurologice.  Raspunsul la acest tip de tratament este de obicei suficient de rapid astfel incat riscul leziunilor nervoase definitive sa nu fie mai mare decat riscul acestor leziuni in prezenta tratamentului chirurgical.

O tehnica chirurgicala recenta denumita vertebroplastie foloseste injectarea de ciment in interiorul vertebrei prinntr-un orificiu minim, ceea ce are ca efect stabilizarea mecanica a leziunilor si distrugerea celulelor tumorale. Un alt procedeu chirurgical denumit kyphoplastie restabileste alinierea vertebrala dupa care injecteaza ciment pentru a mentine aceasta reducere. Aceste procedee moderne nu sunt totdeauan posibile pentru pacientii cu metastaze, necesitatnd o buna experienta a chirurgului care le foloseste.

Pacientii cu dureri mari vertebrale dupa un tratament corect cu radioterapie, pot fi candidatii chirurgiei.

Complicatii posibile

Pentru ca pacientii cu cancer au o stare generala mai alterata decat alti pacienti cu afectiuni ortopedice, si chirurgia este de anvergura mai mare, riscul complicatiilor este in general mai mare: infectie, hemoragie, formarea de cheaguri sangvine, leziuni nervoase, etc. 

In concordanta cu aceste riscuri, pacientul, familia si medicul trebuie sa fie informati si sa coopereze pentru instituirea tratamentului.

Progresele obtinute in domeniul radioterapiei, a chimioterapiei si a tehnicilor chirurgicale au reusit ca actual calitatea si durata vietii pacientilor cu metastaze osoase sa fie mult imbunatatita.


Concluzii
Pentru un pacient cunoscut cu metastaze osoase, trebuie avute in vedere cateva optiuni de tratament. Acestea includ atat radioterapia sau tratamentul chirurgical, ca si tratamentul medical.

Unele medicamente (bifosfonatii) au demonstrat o scadere a frecventei fracturilor osoase pe os patologic la cancerele de prostata si cancerele mamare.

Diagnosticul precoce si tratamentul particular al acestor cancere s-a imbunatatit mult, iar acesti pacienti au actual o speranta de viata mai lunga.

Pacientii cu boala metastatica osoasa secundara unui cancer pulmonar au o evolutie mai putin buna. Pacientii cu metastaze survenite de la cancerul tiroidian sau renal prezinta caracteristici speciale, pentru ca dezvolta o retea sangvina speciala foarte bogata la nivelul metastazei. Mai mult, cancerul renal care a metastazat osos este de asemenea foarte rezistent altor tratamente. De aceea, in anumite cazuri, tratamentul chirurgical este mult mai agresiv pentru a se asigura ca metastazele osoase nu agraveaza situatia clinica a pacientului.

Reclama

 
< Precedent   Urmator >

site destinat informarii pacientilor cu patologie ortopedica si traumatica

Design by www.pagini-internet.com