Newsflash

Artroscopia de genunchi

Artroscopia de genunchi este o tehnica minim agresiva care permite efectuarea unui anumit numar de interventii chirurgicale la nivelul genunchiului. Aceasta interventie chirurgicala este uneori utilizata pentru o simpla explorare diagnostica a acestei articulatii.

Artroscopia de genunchi

 

Image 

Autor: Dr. Nitulescu Alexandru

Medic specialist ortoped

Email: Aceasta adresa e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat pentru a putea vizualiza pagina.

Data ultimei actualizari: 11.07.2008

 

 

Tehnica

Indicatiile artroscopiei

Artroscopia exploratorie

Artroscopia diagnostica

Complicatiile artroscopiei

Rezultatele insuficiente

 

 

Tehnica

Artroscopia de genunchi este o tehnica minim agresiva care permite efectuarea unui anumit numar de interventii chirurgicale la nivelul genunchiului. Aceasta interventie chirurgicala este uneori utilizata pentru o simpla explorare diagnostica a acestei articulatii.

Artroscopia este efectuata in sala de operatii, sub anestezie generala sau peridurala. Artroscopul este un tub de cativa milimetrii diametru, dotat cu un sistem optic sau si cu un sistem de iluminare. Acesta se cupleaza la o camera video miniaturizata conectata la randul ei la un televizor.

Artroscopul este plasat in interiorul genunchiului printr-un orificiu minim, apoi sunt practicate uneori unul sau mai multe mici orificii in interiorul genunchiului necesare pentru introducerea instrumentelor fine in articulatie. In timpul acestui examen, genunchiul este umflat cu un lichid (de obicei ser fiziologic).

 ImageImage

Indicatiile artroscopiei

Artroscopia exploratorie

 

Este posibil sa se efectueze prin artroscopie un anumit numar de interventii chirurgicale intraarticulare, fara sa fie necesar sa se deschida genunchiul si aceasta, gratie utilizarii instrumentelor miniaturizate de inalta precizie. Interventia se poate adresa:

Meniscurilor: ablatia, cel mai frecvent partiala, se limiteaza la zona lezata a meniscurilor si conserva portiunea sanatoasa in intregime. Artroscopia poate de asemenea sa se utilizeze, la nevoie pentru a sutura (coase) un menisc in rarele cazuri in care aceasta este posibil.

Cartilajul: regularizarea cartilajului, daca acesta este fisurat, neregulat, hipertrofic. Acesta regularizare poate abraza cartilajul pana la nivelul osului situat dedesupt daca este nevoie, sau de asemenea se poate efectua ablatie (scoaterea din articulatie) a unui fragment liber rezultat dintr-o osteocondrita (boala ce fregmenteaza cartilajul).

Sinoviala: excizia de aderente,  repliuri (plica), ablatia partiala sau totala a sinovialei.

Artroscopia poate de asmenea sa inlature mici fragmente osoase sau cartilaginoase libere in interiorul articualtiei. (corpi straini).

In final, artroscopia este in final utiliata pentru  anumite interventii chirurgicale importante ale genunchiului, in mod special in timpul tratamentului rupturilor ligamentului incrucisat anterior, al anumitor fracturi ale platoului tibial....Evitand deschiderea articulatiei aceste interventii chirurgicale devin multmai putin traumatizante, cu o recuperare a miscailor mai rapida si in final cu rezultate mai bune.

Artroscopia diagnostica

Mult mai rar artroscopia este utilizata pentru a cauta cauza unor simptome sau a unor disfunctii ale gneunchiului (dureri, tumefactie, blocaje, instabilitati, etc). De fapt, in majoritatea cazurilor, examenul clinic si examenele complementare moderne (radiografii, CT, RMN...) permit diagnosticul. In acest sens artroscopia diagnostica nu este indicata decat daca informatiile gnerate de alte investigatii nu sunt suficiente. Artroscopia poate explora astfel:

Cavitatea articulara
Meniscurile (intern si extern)

Cartilajul (rotula, femurul, tibia)

Meembrana sinoviala (o „punga” care inconjoara articulatia)

Ligamentele incrucisate

Image 

Complicatiile artroscopiei

Complicatiile artroscopiei sunt foarte rare, mult mai rare decat cele ale chiurgiei clasice. Dar toata aceasta interventie chirurgicala, oricat de benigna ar fi, si oricare ar fi precautiile luate, comporta un risc care variaza de la o complicatie minima pana la o complicatie majora.

Complicatiile inraoperatorii ale artroscopiei

Complicatii anestezice –acestea nu au nimic in comun cu complicatiile specifice ale artroscopiei

Complicatii locale

Complicati vasculare: artera sau vena poplitee pot exceptional sa file lezate (0,003%), aceasta putand avea consecinte grave.

Complicatiile nervoase: o zona de anestezie cutanata sau o senzatie de furnicaturi localizate sunt posibile prin atingerea unor mici ramuri nervoase situate sub piele la nivelul cicatricilor. In general aceste senzatii dezagreabile se atenueaza cu timpul. Leziunile mai importante sunt considerate exceptionale.

O entorsa a ligamentului colateral lateral poate surveni, datorata manevrelor care permit creearea unui spatiu articular favorabil introducerii artroscopului.

Ruptura instrumentellor: instrumentele utilizate sunt fragile si se pot rupe sau chiar sa se sparga in timpul manipularii chiar daca chirurgul are experienta buna si lucreaza cu grija.

Les complications de l'arthroscopie sont très rares, encore plus rares que celles de la chirurgie classique. Mais toute opération, si bénigne soit-elle et quelles que soient les précautions prises, comporte un risque qui va de la complication minime à la complication majeure.

Complicatiile postoperatorii

· complicatiile tromboembolice: flebitele nu sunt specifice artroscopiei. Acestea sunt foarte rare, in ciuda tratamentului anticoagulant preventiv. Acestea pot degenera in embolii pulmonare exceptionale mortale (0, 003%).

Artrita : este o infectie postoperatorie a articulatiei. Frecventa este rara. Tratamentul necesita o reinterventie chirurgicala, un lavaj artroscopic al articualtiei si un tratament antibiotic adecvat.

Hemartroza: reprezinta survenirea unui revarsat sangvin important si dureros in interiorul articulatiei. Rara, tratamentul sau poate necesita efectuarea unei punctii, mai rar a unui lavaj

O acumulare de lichid non sangvin este posibila (hidartroza), frecvent datorata unei reluari precoce a activitatii fizice. Persistenta hidartrozei poat enecesita o infiltratie intraarticulara

O tumefactie localizata a cicatricii este posibila. Vindecarea spontana este frecventa. Exceptional un gest chirurgical de excizie poate fi necesar

Sindromul algoneurodistrofic-complicatie foarte rara dar nespecifica a artroscopiei este responsabila de dureri si de redoare de genunchi. Evolutia sa este lunga (uneori pana la 12-18 luni). Sub tratament evolutia este in general favorabila.

Rezultatele insuficiente

 

Rezultatele unei interventii chirurgicale nu pot fi garantate. Ele depind de numerosi factori, in particular de afectiunea prezenta, de vechimea leziunilor, de eventuale probleme asociate, de varsta, de greutate, de activitate...etc

Multumita artroscopiei, chirurgia genunchiului a facut progrese enorme. Artroscopia permite efectuarea unor interventii chirurgicale precise, cu un confort mai bun pentru pacientul operat, cu o durata de spitalizare si perioada postoperatorie de durata mai mica.

Reclama

 
< Precedent   Urmator >

site destinat informarii pacientilor cu patologie ortopedica si traumatica

Design by www.pagini-internet.com