Newsflash

FRACTURA DE COL FEMURAL

Colul femural este reguinea anatomica cuprinsa intre capul femural si regiunea pertrohanteriana. Fractura de col femural este o fractura rara la copil , frecventa la pacientul varstnic la care uneori survine printr-un traumatism minim (cadere de la propria inaltime). Astfel fractura este adesea intalnita la barbatii peste 60 de ani si la femeile peste 70 de ani.

Image 

Fractura de col femural

Autor: Dr. Nitulescu Alexandru
Medic specialist ortoped
Email: Aceasta adresa e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat pentru a putea vizualiza pagina.
Data ultimei actualizari: 22.08.2008

 

Ce este fractura de col femural?

Semne si simptomele fracturii de col femural

Diagnosticul fracturii de col femural

Tratamentul fracturilor de col femural

Protezele de sold pentru fractura de col femural

Complicatiile fracturilor de col femural

 

Ce este fractura de col femural?

Colul femural este reguinea anatomica cuprinsa intre capul femural si regiunea pertrohanteriana.

Image

Fractura de col femural este o fractura rara la copil , frecventa la pacientul varstnic la care uneori survine printr-un traumatism minim (cadere de la propria inaltime). Astfel fractura este adesea intalnita la barbatii peste 60 de ani si la femeile peste 70 de ani.

Osteoporoza datorata varstei explica frecventa acestor fracturi ale colului femural datorita fragilizarii suplimentare a unei zone anatomice suprasolicitate si care prezinta in plus o fragilitate constitutionala.

 

Semne si simptomele fracturii de col femural


 

In cazul unei fracturi de col femural fara deplasare, impotenta functionala este partiala, pacientul poate ridica piciorul de la nivelul patului si nu exista deformare vizibila. 

In cazul unei fracturi de col femural cu deplasare, clinica este caracteristica:

  • Membrul inferior are o atitudine de rotatie externa si adductie
  • Membrul pare scurtat
  • Palparea plicii inghinale este dureroasa, uneori se palpeaza o tumefactie a acestei zone

ImageImage

Diagnosticul fracturii de col femural

Diagnosticul este radiologic. Dupa efectuarea radiografiei medicul radiolog va va putea spune cu siguranta daca pacientul prezinta fractura de col femural, si chiar sa clasifice fractura conform unor criterii radiologice. Este intotdeauna important sa se specifice daca fractura de col femural are sau nu deplasare, aceasta avand o influenta majora asupra prognosticului evolutiv al fracturii.

 ImageImageImage

Daca deplasarea este mica sau nesemnificativa, vasele care hranesc capul femural sunt inca integre, ceea ce da un prognostic favorabil evolutiei fracturii de col femural catre consolidare osoasa.

Image

Prognosticul acestor fracturi de col femural depinde esential de mentinerea vitalitatii capului femural. Vascularizatia provine din vase care penetreaza capul in jurul regiunii cartilaginoase. Aceste vase provin din arcada vasculara formata din ramurile arterei circumflexe.

 

Tratamentul fracturilor de col femural

Fracturile de col femural cu deplasare mica sau fracturile angrenate.

Acestea pot trece neobservate. De fapt, durerea poate fi minima si nu impiedica pacientul sa-si ridice piciorul da la nivelul planului patului, si nici sa mearga. Radiografia trebuie examinata atent pentru a putea detecta traiectul fracturii de col femural.

Totusi, riscul deplasarii secundare al fracturii de col femural este foarte important, obligand fracvent la efectuarea unei interventii chirurgicale. Trebuie deci ca pacientul sa fie foarte precaut pentru a evita deplasarea secundara. Unii chirurgi recomanda repausul la pat cu o mobilizare blanda a membrului inferior de catre un kinetoterapeut.

Image

Altii prefera solutia unei imobilizari in aparat gipsat cu reluarea mersului progresiv, pentru ca mersul cu sprijin favorizeaza consolidarea fracturii de col femural  si evita complicatiile repausului prelungit la pat. In ambele cazuri se impune supravegherea radiologica. Chiar si cu un tratament consrvator bine condus, la o fractura cu minima deplasare, exista riscul complicatiilor:

  • Neconsolidare (pseudartroza)
  • Necroza de cap femural
  • Coxartroza (artroza soldului)


Fixarea fracturii de col femural angrenata prin doua suruburi este preferata, pentru a evita orice risc de deplasare. Aceasta atitudine este cea mai raspandita.

ImageImageImage

Fracturile de col femural cu deplasare

Acestea nu pot consolida spontan si evolueaza, fara interventia chirurgicala, catre complicatii, cu imposibilitatea mersului cu sprijin pe picior. Corect tratate, evolutia este favorabila. Daca osteosinteza este stabila, fractura poate consolida in 3-4 luni de la interventia chirugicala.

Daca se inlocuieste soldul cu o proteza artificiala (proteza de sold), mersul este posibil in zilele urmatoare operatiei.

Prognosticul este dominat de complicatiile generale legate de repausul la pat: escare, complicatii pulmonare (pneumonie), urinare, etc. Scopul tratamentului este de a permite evitarea repausului prelungit la un pacient varstnic.

Osteosinteza fracturilor de col

Reducerea fracturii este obtinuta prin manevre specifice ortopedice, urmata de controlul radiologic pre si intraoperator. Osteosinteza se realizeaza clasic cu trei suruburi. Oricare ar fi procedeul chirurgical, acesta trebuie sa permita reluarea mersului cu sprijin partial si mobilizarea articulatiei soldului. Mersul cu sprijin total pe membrul pelvin operat nu va fi permis decat dupa 2 luni de la interventia chirurgicala, de obicei dupa 2 luni. De obicei la pacientii tineri (sub 60 de ani), se incearca cu orice pret pastrarea capului femural prin realizarea unei osteosinteze, in ciuda riscului complicatiilor locale.

Image

  • Tebuie retinut ca operatia are sanse de reusita daca este efectuata in conditii de urgenta-in primele 6 ore de la momentul traumatismului. Dupa aceasta perioada, riscul complicatiilor, mai ales cel al necrozei de cap femural creste semnificativ, in ciuda unei interventii chirurgicale tehnic ireprosabila.

 

Protezele de sold pentru fractura de col femural

Image

  • Proteza de tip Moore este cel mai vechi tip de proteza utilizat. Desi pacientul are o evolutie postoperatorie favorabila, frecvent se produce uzura cotilului la o perioada medie de timp, ceea ce este greu de acceptat la un pacient cu activitate fizica moderata. De aceea, aceasta proteza are indicatii limitate: pacienti peste 80 de ani, cu osteoporoza marcata, parkinson, etc.

ImageImage

  • Proteza bipolara de sold are caracteristici speciale care au impus-o in tratamentul acestor fracturi. Acest tip de proteza este cel mai frecvent acceptat pentru tratamentul fracturilor de col femural deoarece uzura cotilului este scazuta din cauza dublei mobilitati a capului si cupei protezei.

ImageImageImage

  • Proteza totala de sold inlocuieste ambele componente ale articulatiei, nu numai partea femurala. De obicei, aceasta proteza se foloseste daca pacientul prezinta o artroza dinaintea fracturi de col femura, ceea ce face utilizarea primelor doua proteze mentionate anterior contraindicata.

Image

Uneori, datorita unor afectiuni medicale preexistente, interventia chirurgicala este prea riscanta pentru pacient, in acest caz preferandu-s eun tratament conservator. Acesta nu corespunde cu abandonarea pacientului intr-un pat ci educarea lui cu ajutorul unui kinetoterapeut in asa fel incat sa poata merge cu cadru fara sprijin pe membrul pelvin afectat.

 

Complicatiile fracturii de col femural sunt frecvente

Pseudartroza (lipsa de consolidare)

Necroza de cap femural (prabusirea zonei osoase de sub cartilaj si apoi a cartilajului datorita ischemiei (lipsei de vascularizatie) a osului

Coxartroza-de multe ori coxartroza se asociaza cu celorlalte complicatii.

Reclama

 
< Precedent   Urmator >

site destinat informarii pacientilor cu patologie ortopedica si traumatica

Design by www.pagini-internet.com