Newsflash

Osteoporoza si fracturile oaselor cu osteoporoza

osteoporoza
osteoporoza
 

Osteoporoza si fracturile oaselor cu osteoporoza

Autor: Dr. Nitulescu Alexandru

medic specialist ortoped

email: Aceasta adresa e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat pentru a putea vizualiza pagina.

data ultimei actualizari: 26.08.2008

 

Ce este osteoporoza?
Epidemiologie .
Fracturile vertebrale si osteoporoza .
Ce sunt fracturile vertebrale prin compresie ?
Fracturile articulatiei pumnului .
Cascada fracturilor .
O maladie “silentioasa”
O maladie invalidanta
Consecintele unei fracturi de col femural
Osteodensitometria in diagnosticul osteoporozei

Intelegerea indicatorilor masurati prin osteodensitometrie
Unde sa realizez acest examen?
Anatomia vertebrala si osteoporoza
Care este cauza osteoporozei?
Evaluarea riscului de osteoporoza
Tratamentul osteoporozei
Tratamentul fracturilor vertebrale prin compresie

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza este o boala in care oasele devin fragile, slabe, si se rup usor. Densitatea minerala osoasa este scazuta si minerale cum ar fi calciul nu mai sunt asimilate de os. Osteoporoza este frecvent nedureroasa pana apare o fractura osoasa. De fapt, fracturile pot fi primul semn al osteoporozei. Aceasta maladie este cel mai frecvent intalnita la pacientii varstnici, dar se poate intalni si la cei tineri.

Orice os poate fi osteoporotic, dar oasele coloanei (vertebrele) sunt afectate mult mai grav. Fracturile vertebrale produc dureri severe de spate si duc la pierderea inaltimii corpului vertebral si la deformarea coloanei vertebrale. Osteoporoza poate duce si la alte tipuri de fracturi, mai ales la fractura de col femural, care este o fractura grava care poate duce la pierderea mobilitatii soldului si imposibilitatea reluarii mersului.

Osteopenie reprezinta pierderea moderata a densitatii minerale osoase.
Osteopenia este frecvent precursoare osteoporozei


Epidemiologie
osteoporoza
osteoporozaOsteoporoza afecteaza frecvent femeile, in special dupa menopauza. Astfel aproxomativ 30-40% dintre femeile aflate in perioada postmenopauza au osteoporoza. Este vorba despre una dintre cele mai frecvente maladii cronice.

Frecventa bolii creste cu varsta astfel:

10% dn femeile de 60 de ani

20% din femeile de 65 de ani

40% din femeile de 75 de ani

In plus, osteoporoza nu afecteaza doar persoanele varstnice, iar fractura de epifiza distala de radius este frecventa la persoanele de 50 de ani!

 

osteoporoza
osteoporoza

Osteoporoza afecteaza si populatia masculina cu o frecventa mare. Astfel o treime din fracturile pe os osteoporotic survin la pacientii de sex masculin, cu consecinte dramatice: mortalitatea la 12 luni dupa o fractura de col femural este de doua ori mai mare decat la pacientele de sex feminin!

In 40% din cazuri osteoporoza este datorata imbatranirii. In 60% din cazuri osteoporoza masculina este “secundara”, adica rezultatul unor altor boli preexistente cum ar fi bolile hepatodigestive sau alcoolismul, sau rezultatul unor tratamente pentru anumite boli: tratament prelungit cu corticosteroizi, tratament hormonal al cancerului de prostata, etc.

Fracturile vertebrale si osteoporoza

Daca fracturile vertebrale sunt cele mai cunoscute, fracturile periferice, sau fracturile “nonvertebrale” sunt totusi cele mai frecvente, mai grave si necesita costul cel mai mare al tratamentului, caci sunt responsabile de cea mai mare parte a mortalitatii si a morbiditatii, de un mare numar de invaliditati si de costuri mari legate de tratamentul osteoporozei.

           

osteoporoza
osteoporoza
osteoporoza
osteoporoza

Unul din rezultatele frecvente al fragilizarii osoase este fractura vertebrala prin compresie. Aceste fracturi pot fi si rezultaul tumorilor sau a traumatismelor, dar cea mai frecventa cauza este osteoporoza. La persoanele cu osteoporoza, aceste fracturi se pot produce la efectuarea unui efort minim, cum ar fi ridicatul unei greutati moderate (cateva kilograme), sau la un traumatism de joasa energie.

osteoporoza
osteoporoza

Ce sunt fracturile vertebrale prin compresie?

Fracturile prin compresie survin odata cu colapsul corpului vertebral, ceea ce scade spatiul dintre vertebre cu cel putin 15-20%. Fracturile prin compresie pot determina durere cronica, scaderea inaltimii, deformarea soatelui (cifoza, spatele “rotund”, sau “cocoasa), si in cazurile severe, simptome neurologice cum ar fi amorteli, sau scaderea fortei musculare. Daca exista mai multe fracturi vertebrale concomitente (ceea ce este destul de frecvent), mersul devine dificil, cu pierderea echilibrului si scaderea capacitatii respiratorii (datorita deformarii toracelui), ceea ce creste riscul de infectii pulmonare repetate. Datorita tulburarilor mersului, acesti pacienti sunt mai expusi la caderi si deci la alte fracturi (fractura de col femural, fractura de epifiza distala de radius).


Fracturile articulatiei pumnului 

osteoporoza
osteoporoza

Aceasta fractura prezinta cel mai mare risc de aparitie la pacientii osteoporotici. Ea nu trebuie neglijata caci constituie primul semn de alerta al unei osteoporoze evolutive.

Riscul fracturilor ulterioare este evident mai mare: cand o pacienta are o fractura de epifiza distala de radius riscul de fractura de col femural este mai mare cu un multiplu de 1,9.

40% din femeile peste 50 de ani prezinta un risc de fractura de epifiza distala de radius pe os osteoporotic.

Din cauza cresterii duratei de viata, este esential sa se urmareasca, sa se depisteze pacientele cu risc crescut de osteoporoza pentru a le prescrie un tratament adaptat.
 

Cascada fracturilor

Fiecare fractura multiplica riscul de survenire a altor fracturi si acestea de asemenea. Se poate vorbi in aceste conditii de un fenomen de “cascada a fracturilor”.

Astfel, dupa o fractura pe os osteoporotic, o femeie din 4 prezinta riscul de a avea o alta fractura in anul care urmeaza.

Studiile au demonstrat ca o fractura initiala multiplica riscul de fractura ulterioara a colului femural (ultima etapa a cascadei fracturilor) astfel:

2,8 pentru o fractura initiala vertebrala

1,9 pentru o fractura de epifiza distala de radius

2,7 pentru o fractura a humerusului

2,3 pentru o fractura a coastelor

Prima fractura este deci un revelator al starii de fragilitate osoasa avansata care va fi urmata “natural” de alte fracturi.

osteoporoza
osteoporoza

O maladie “silentioasa”

Prea putine femei stiu ca daca spatele lor devine mai curb (cifoza), aceasta nu este doar rezultatul imbatranirii, ci si consecinta unei veritabile boli: osteoporoza

Aceasta maladie evolueaza silentios pana la prima fractura. Partile scheletului care sunt cele mai frecvent la risc de a se fractura sunt pumnul (la varsta medie de 55 de ani), vertebrele (varsta medie de 65 de ani), colul femural (spre 70 de ani).

O maladie invalidanta

osteoporoza
osteoporoza

De-a lungul anilor, daca nu este tratata, osteoporoza se agraveaza!  Scaderea in inaltime (superioara a 3 cm), este un semn sensibil, (dar nespecific) al patologiei vertebrale. Pot surveni si dureri acute la nivelul coloanei toracice, care survin in timpul efectuarii unor activitati cotidiene.

Aceste dureri scad considerabil calitatea vietii femeilor osteoporotice netratate.

In absenta tratamentului, o fractura poate surveni in orice moment! Acesta este motivul pentru care o pacienta cu osteoporoza trebuie sa inceapa tratamentul imediat, pentru a evita survenirea unei fracturi!

Consecintele unei fracturi de col femural

O fractura de col femural necesita o spitalizare cu o interventie chirurgicala si cu artroplastia soldului (protezarea soldului), urmata de o faza de recuperare lunga!

Aceasta interventie chirurgicala este la originea riscului de deces al pacientelor in urmatorii 5 ani care urmeaza interventiei chirurgicale.

O fractura de col femural poate fi cauza

 • 20% mortalitate a femeilor peste 50 de ani
 • 27% dintre pacienti vor ajunge la o casa de batrani
 • 40% nu vor mai putea samearga fara un ajutor (carje, cadru de mers).
 • 60% vor avea dificultati in a efectua gesturi cotidiene (cum ar fi toaleta, menajul, condusul masinii, imbracatul).

Osteodensitometria in diagnosticul osteoporozei

dexa
dexa

Osteodensitometria este examenul diagnostic de referinta in osteoporoza. Este fiabil, precis si reproductibil.

Osteodensitometria emite un fascicul de raze X. Diferenta obtinuta intre emisia de raze X si receptionarea razelor de catre aparat permite masurarea cantitatii absorbite de os si deci evaluarea densitatii osoase, adica a continutului in minerale.

Examenul se desfasoara simplu si este total indolor. Nu necesita nici o injectie si nici o prelevare. Masurarea se face in general la nivelul coloanei vertebrale si la nivelul colului femural. Chiar daca utilizeaza raze X, iradierea este nesemnificativa si fara efecte nocive, reprezentand 1/10 din cantitatea de raze emise de o radiografie de torace standard.

dexa
dexa
dexa
dexa

Intelegerea indicatorilor masurati prin osteodensitometrie

Masurarea DMO (densitatii minerale osoase) permite evaluarea fragilitatii osoase.O DMO scazuta asociata altor factori de risc necesita efectuarea unui tratament al carui obiectiv este scaderea riscului de fractura.

Scorul T reprezinta distanta dintre densitatea minerala osoasa masurata si densitatea osoasa a adultului tanar de acelasi sex, la acelas situs osos.

DMO scorul T

Normal >1

Osteopenie intre -1 si -2,5

Osteoporoza <-2,5

Osteoporoza severa <2,5 cu una sau mai multe fracturi

Unde sa realizez acest examen?

Osteodensitometria este un examen practic efectuat de unii reumatologi specializati ca si de catre unii radiologi in centre specializate.

Anatomia vertebrala si osteoporoza

osteoporoza
osteoporoza
osteoporoza
osteoporoza

Figura ce demonstreaza osul normal al unui corp vertebral in comparatie cu osul osteoporotic al altui corp vertebral

Exista doua mari tipuri de tesut osos: compact si trabecular. Osul cortical repreznta portiunea externa dura,compacta a osului. Tesutul trabecular are forma de burete sau “fagure de miere” si acest tip de os se gaseste in interiorul vertebrelor. Osul trabecular este mai activ, se fractureaza mai usor dar se si reface mai usor decat osul cortical.

Din cauza ca vertebrele sunt alcatuite in cea mai mare parte din os trabecular, acestea sunt mai expuse la riscul de fractura datorita osteoporozei.            Poztiia verticala a unui individ solicita mecanic semnificativ vertebrele, exercitand presiune importanta asupra lor, ceea ce insemna ca vertebrele mai porotice vor ceda si se vor comprima prin fractura. Daca o vertebra este fracturata, aceasta solicita mai mult celelalte vertebre, care sunt si ele prin urmare supuse riscului fracturii. Aceste fracturi prin compresie pot fi cauza durerilor cronice de spate si a scaderii inaltimii pacientului.

Cu cat se fractureaza mai multe vertebre osteoporotice, cu atat coloana se inclina spre inainte determinand o scadere a inaltimii si o deformare a spatelui in cifoza. In cazurile severe de osteoporoza sistemul nervos este afectat si pacientul poate preznta simptome ca scaderea fortei musculare, senzatii de amorteala, furnicaturi, etc.

Care este cauza osteoporozei?

Osul nu este un tesut inert! Osul este un tesut viu care prezinta in fiecare zi microfracturi ce se repara in timpul noptii, chiar si la adulti. Acest ciclu de degradare si formare osoasa mentine osul rezistent mecanic. Insa in osteoporoza balanta pierderii si a asimilarii de saruri minerale osoase este patologica. Metabolismul face ca pierderile sarurilor sa fie mai mari decat asimilarea lor. Dupa varsta de 40 de ani degradarea osoasa se accelereaza progresiv pentru a a atinge pragul osteoporozei dupa menopauza (fenomen biologic legat de disparitia estrogenilor).

Principalele cauze de osteoporoza sunt:

 • ereditatea (un factor de osteoporoza la mama pacientei)
 • anumite tratamente (in special corticoizii)
 • alimentatie saraca in calciu
 • activitate fizica insuficienta
 • consumul excesiv de tabac si alcool
 • menopauza precoce (inainte de varsta de 40 de ani)
 • greutate insuficienta (constitutie osoasa fragila)

Evaluarea riscului de osteoporoza

Ati avut o fractura de epifiza distala de radius dupa o un traumatism de intensitate mica?

Fractura de epifiza distala de radiusapare frecvent in perioada de varsta cuprinsa intre 55-65 de ani. Ea constituie un veritabil semnal de alerta al unei osteoporoze deja instalate si atrage atentia asupra altor fracturi ce pot surveni in viitorul apropiat. Daca ati avut o astfel de fractura, riscul de a avea o fractura a soldului este de doua ori mai mare decat la ceilalti pacienti!

Aveti impresia ca ati pierdut in inaltime cativa centimetri?

O pierdere a inaltimii de mai mult de 3 cm trebuie sa va faca sa va ganditi ca aveti osteoporoza chiar daca riscul nu este semnificativ. Fracturile vertebrale pot fi silentioase sau sa se manifeste acut, cu dureri brutale la nivelul coloanei vertebrale dorsale. Aceste fracturi pot surveni uneori in timpul efectuarii unei activitati fizice cotidiene.

Ati urmat vreodata un tratament cu cortizon mai mult de 3 luni consecutiv?

La persoanele tratate cu corticosteroizi, se observa pe langa osteoporoza secundara, si fracturi secundare fragilizarii osoase. Corticoterapia diminua masa osoasa si actioneaza asupra calitatii osului. Efectele maxime ale corticoterapiei sunt maximale in primele luni dupa inceperea tratametului.

Aveti o boala inflamatorie, o maladie tiroidiana? Ati fost tratat de un cancer?

Anumite boli sunt responsabile de pierderea masei osoase, si din acest motiv, de cresterea riscului de fracturi pe os osteoporotic. Aceste boli sunt:

Reumatismele inflamatorii cum ar fi poliartrita reumatoida si spondilita ankilopoetica.

 • Hipertiroidia si hiperparatiroidia
 • Anumite maladii digestive: boala Crohn, malabsorbtiile digestive
 • Anumite cancere
 • Anumite afectiuni pulmonare: astmul, bronhopneumopatia obstructiva cronica…

Menopauza Dumneavoastra a survenit precoce?

Estrogenii sunt hormonii secretati de ovar cu rol protector asupra osului. La menopauza secretia acestor hormoni diminua, ceea ce determina o pierdere importanta a masei osoase. Pentru acest motiv, menopauza precoce (inainte de 40 de ani), sau o incetare prelungita a ciclului la varsta adulta (survenind natural sau dupa un tratament medical sau o interventie chirurgicala) cresc riscul de fracturi osteoporotice.

Situatiile care induc o carenta hormonala sunt:

 • Ovariectomia
 • Anumite chimioterapice
 • Inhibitorii de aromataze (medicamente folosite in tratamentul cancerului de san) sau agonistii Gn-Rh (gonadotrophin releasing hormone).

Mama Dumneavoastra a avut deja o fractura de col femural?

Mai mult de 60% din masa osoasa este determinata de factori genetici. Daca mama Dumneavoastra a avut o fractura pe os osteoporotic aveti un risc semnificativ de osteoporoza si de fractura secundara osteoporozei.

Greutatea Dumneavoastra raportata la talie este mica?

A avea o constitutie astenica va expune la riscul de osteoporoza din doua motive:

 1. Prima pentru ca masa de tesut adipos produce estrogeni dupa menopauza. Prin urmare, daca nu aveti tesut adipos, masa osoasa este mai putin protejata dupa menopauza.
 2. Al doilea motiv este acela ca masa de tesut adipos (grasimea) absoarbe o parte din socul produs in timpul caderii ceea ce protejeaza oasele de fracturi.

Astfel, riscul de fractura depinde de statura Dumneavoastra, adica de Indicele de Masa Corporala (IMC).

IMC inferior a 19kg/m2este considerat un factor de risc.

Tratamentul osteoporozei
Image

Osteoporoza nu mai este o fatalitate-exista tratamente eficiente care inceteaza evolutia osteoporozei!

Cand un medic prescrie un tratament impotriva osteoporozei, el tine cont de varsta pacientei, de antecedentele personale ale fracturii, si de rezultatul osteodensitometriei. De fapt, aceste elemente determina riscul de fractura in urmatorii 5-10 ani. Un medic nu poate deci niciodata prescrie un tratament impotriva osteoporozei fara a avea rezultatele osteodensitometriei.

Un tratament al osteoporozei post menopauzice nu poate fi prescris decat dupa corectarea unei eventuale carente de calciu si/sau a carentei de vitamina D.

osteoporoza
osteoporoza

Medicul are la dispozitia sa un mare numar de medicamente . Insa pentru a fi eficace, aceste medicamente trebuiesc luate conform posologiei (respectata doza si frecventa prizei).

Medicul poate recomanda, in plus fata de tratamentul medicamentos, respectarea unui regim igieno-dietetic.

Scopul acestor reguli de viata este de a prezerva capitalul osos prin mentinerea unei activitati fizice, un aport suficient de calciu si vitamina D, un nivel de expunere solara adecvat si oprirea fumatului.

Tratamentul fracturilor vertebrale prin compresie

Tratamentul traditional al acestor fracturi include  medicamente impotriva durerii, repaus la pat, purtarea unui corset, si, in cazurile severe, chirurgia.

corset cifoza
corset cifoza
 

Exemplu de corsete pentru tratamentul fracturilor vertebrale cu osteoporoza comercializate de firma "ORTOPEDICA". Pentru informatii suplimentare asupra acestor produse click aici.

Astazi exista doua tratamente chirurgicale considerate eficiente pentru aceste fracturi: vertebroplastia si kyphoplastia. Aceste procedee terapeutice utilizeaza ciment ortopedic care este injectat printr-o metoda miniinvaziva in corpul vertebral fracturat. Dupa ce cimentul se intareste acesta mentine corpul vertebral la inaltimea originala sau mai apropiata de cea originala. Aceasta interventie chirurgicala poate

·     reface inaltimea corpului vertebral,

·      scade sau elimina durerile determinate de fractura,

·    scade frecventa celorlalte fracturi vertebrale,

·       preveni astfel deformarea coloanei in cifoza

Reclama

 
< Precedent

site destinat informarii pacientilor cu patologie ortopedica si traumatica

Design by www.pagini-internet.com