Newsflash

Durerea de calcai (Maladia Haglund)

Ce este maladia Haglund?

Simptome

Ce cauzeaza maladia Haglund?

Tratamentul conservator

Cand este nevoie de un tratament chirurgical?

Ce este maladia Haglund?

Aceasta maladie este o crestere de dimensiuni a portiunii posterioare a piciorului (latirea calcaneului) care de cele mai multe ori duce la o bursita dureroasa, adica o inflamatie a bursei (un sac cu fluid care se gaseste intre tendon si os, cu scopul de a facilita alunecarea tendonului).  In maladia Haglund, tesuturile moi din vecinatatea tendonului lui Ahile se irita datorita pantofilor care exercita o presiune asupra portiunii posterioare a calcaneului.

Incaltamintea care exercita presiune in aceasta regiune anatomica a calcaiului produce frecvent acest tip de simptome
Image

Simptome

Boala Haglund poate surveni la unul sau ambele picioare. Semnele sau simptomele includ:

·      deformare, proeminenta a retropiciorului la nivelul insertiei tendonului lui Ahile pe calcaneu

·        Durere in aceasta zona

·        Marirea de volum a retropiciorului

·        Inrosirea tegumentelor in jurul tesuturilor inflamate

Ce cauzeaza maladia Haglund?

Intr-o oarecare masura, ereditatea joaca un rol in cauza acestei boli. Pacientii pot mosteni o forma a piciorului care determina aparitia acestei boli. De exemplu, un picior cu o un arc longitudinal cu concavitate mare (picior cav), prezinta un calcaneu inclinat spre inferior, verticalizat, ceea ce presupune la un conflict intre tendon si os.

Tratamentul conservatorUn tendon Ahile care este mai tensionat produce cu usurinta mai mare o compresie a bursei si ca urmare o inflamatie.

Diagnostic

Dupa examinarea piciorului, medicul ortoped indica efectuarea unei radiografii a retropiciorului ceea ce da informatii pretioase despre structura  osului calcaneu.

Tratamentul conservator

Scopul acestui tratament este sa reduca inflamatia bursei. Daca aceste tratamente reduc inflamatia bursei, ele nu actioneaza asupra protruziei osoase, care persista.  Aceste tratamente includ:

·      Medicamente: medicamentele antiinflamatorii pot reduce durerea si inflamatia. Unii pacienti se simt mai bine dupa aplicarea locala a unui medicament antiinflamator.

·        Gheata. Pentru a reduce marirea de volum a tesuturilor moi, aplicati gheata invelita intr-un prosop pentru 20 minute de cateva ori pe zi. Nu puneti gheata direct pe piele!

·       Exercitii: aceste exercitii sunt benefice pentru pacientii care au un tendon cu tensiune crescuta. Exercitiile constau in elongari repetate prin manipulari.

·       Talonete plantare: acestea se aplica la nivelul calcaiului pentru a scade presiunea asupra insertiei tendonului.

·        Modificarea incaltamintei-aceasta se poate modifica eliminand partea din spate sau inlocuind portiunea posterioara cu un material moale, care minimizeaza inflamatia

·       Fizioterapia inflamatia este uneori redusa de fizioterapia cu ultrasunete

·      Imobilizarea In unele cazuri este necesara imobilizarea cu o orteza sau un aparat gipsat pentru a ameliora simptomele

Cand este nevoie de un tratament chirurgical?

Daca tratamentul conservator nu da rezultate si durerea persista atunci se poate efectua o interventie chirurgicala. Este important sa urmati recomandarile ortopedului si dupa ce va operati!

Prevenire

Prevenirea recurentei se face prin

·        Incaltamintea adecvata fara tocuri foarte inalte

·        Utilizarea de dispozitive ortopedice pentru a sustine bolta plantara

·        Realizarea de “streching” pentru a preveni tensionarea tendonului Ahile

Evitarea alergarii pe suprafete dure si a mersului in panta ascendenta

Reclama

 
< Precedent

site destinat informarii pacientilor cu patologie ortopedica si traumatica

Design by www.pagini-internet.com