Newsflash

Scolioza

Scolioza este cea mai comuna diformitate a coloanei vertebrale. Alte diformitati ale coloanei vertebrale sunt cifoza si lordoza, dar aceste diformitati sunt mult mai putin frecvente. Diagnosticul scoliozei este evocat atunci cand exista doua anomalii principale ale coloanei vertebrale:

Image 

Scolioza  

 

Autor: Dr. Nitulescu Alexandru

medic specialist ortopedie-traumatologie

email: Aceasta adresa e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat pentru a putea vizualiza pagina.

data ultimei actualizari: 10.04.2008

Ce este scolioza?

Scolioza este cea mai comuna diformitate a coloanei vertebrale. Alte diformitati ale coloanei vertebrale sunt cifoza si lordoza, dar aceste diformitati sunt mult mai putin frecvente. Diagnosticul scoliozei este evocat atunci cand exista doua anomalii principale ale coloanei vertebrale:

 • Curbarea laterala: ceea ce insemna ca daca o coloana este privita in plan anteroposterior apare o curbura anormala in acest plan. Aceasta curbura persista de obicei cand pacientul se apleaca spre inainte sa-si atinga picioarele cu mana. O usoara inclinare laterala a coloanei vertebrale nu este neaparat o scolioza. Astfel deviatiile laterale mai mici de 10 grade sunt considerate a fi in limite normale.
 • Rotatia vertebrelor: Rotatia vertebrelor este de obicei greu de observat pe radiografii, dar este intotdeauna  prezenta intr-o scolioza reala. Image

Scolioza cauzeaza rareori durere, si de accea poate fi dificil de detectat precoce. Astfel unii parinti observa unele caracteristici ale scoliozei la copilul lor in timpul verii, cand acestia poarta costume de baie:

 • Un umar, sold sau san poate fi mai proeminent decat celelalt
 • Un sold poate fi mai sus situat decat celelalt
 • Hainele nu se potrivesc simetric- de exemplu pantalonii
 • Corpul pare sa se incline intr-o parte
   Care este cauza scoliozei?

     Pentru a raspunde acestor intrebari trebuie inteles ca exista mai multe categorii de scolioza care snt considerate entitati clinice separate. Cea mai frecventa forma clinica a scoliozei este scolioza idiopatica (adica fara o cauza cunoscuta). Mai departe scolioza este clasificata in functie de grupul de varsta. Astfel se disting patru tipuri de scolioza idiopatica:

Infantila (de la nastere pana la 3 ani)

Juvenila (de la 3 ani la pubertate)

Scolioza adolescentului (dupa pubertate)

Scolioza adultului (dupa varsta de 20 de ani).

 

Scolioza idiopatica a adolescentului este cel mai frecvent tip de scolioza.

 

Care sunt celelalte cauze ale scoliozei?

  Scolioza congenitala este rezultatul anomaliilor de dezvoltare intruterine ale vertebrelor.astfel, anumite sindroame congenitale pot include o diformitate scoliotica, cum ar fi sindromul Marfan, sindromul Ehler-Danlos, osteocondrodistrofia (sindromul Down), etc. toate acestea sunt exemple ale unei scolioze structurale, adica exista o anomalie anatomica a coloanei vertebrale care determina curbarea anormala.

 O alta categorie a scoliozei este considerata scolioza nestructurala, sau functionala. Aceasta diformitate a coloanei se dezvolta atunci cand exista o cauza aflata in alta regiune anatomica decat a coloanei vertebrale. Astfel o diferenta de lungime a membrelor inferioare poate determina curbura coloanei. Spasmul muscular si inflamatiile musculaturii paravertebrale pot determinade asemenea o scolioza functionala. Cand o scolioza este clasificata ca fiind nestructurala, tratamentul tinteste mai ales cauza deformarii, si nu coloana verebrala.

 

 Anatomia vertebrala si scolioza

Coloana vertebrala este alcatuita din mai multe componente, si anume din 31 de vertebre (oase). Intre vertebre se afla discurile vertebrale care amortizeaza socurile si care permit anumite miscari dintre vertebre. Vertebrele si discurile intervertebrale formeaza un tunel protector  (canalul spinal) in care se afla maduva spinarii si radacinile nervoase. Nervii ies din canalul vertebral si inerveaza diferite structuri anatomice, devenind astfel o componenta a sistemului nervos.

Coloana vertebrala are doua tipuri de curburi normale: lordoza si cifoza. Aceste curbe sunt importante pentru balanta, flexibilitate, echilibru, absorbtia si distributia foortelor ce actioneaza asupra coloanei. Cifoza insemna curbura coloanei catre anterior. Lordoza semnifica curbura coloanei spre posterior. La nivelul coloanei vertebrale NORMALE exista doua curburi lordotice

 si una cifotica:

 

Cervical-lordoza

Toracic-cifoza

Lombar-lordoza

Sacrum (pelvis)- cifoza

 

Image

Planuri anatomice

Planul coronal sau frontal

 

Planul sagital sau lateral

Planul axial sau transversal

 

  Examene clinice si paraclinice pentru scolioza Image

Este important sa consultati un doctor de indata ce constatati o deformare a coloanei. Un diagnostic precoce poate sa previna progresia deformarii. Daca scolioza nu este tratata, coloana se poate deforma si mai mult, devenind rigida si greu de corectat, cu un tratament dificil.

Istoricul pacientului este important deoarece scoiloza este de multe ori o boala cu componenta genetica. Daca pacientul este copil, este important de determinat inceputul pubertatii pentru a determina cu exactitate cati ani de crestere osoasa raman pacientului pana devne matur scheletul, deoarece cresterea progresiei curbei scoliotice se poate opri la varsta adulta.

Doctorul dumneavoastra va efectua un examen neurologic si fizic. Examenul fizic include postura pacientului, gradele de mobilitate ale coloanei, lungimea membrelor inferioare. Vor fi observate miscarile care produc o senzatie de durere. De asemeni medicul va palpa apofizele spinoase ale coloanei, va nota deviatiile observate si va palpa spasmul muscular. In timpul examenului neurologic medicul va testa reflexele, forta musculara, si iradierea durerilor, daca acestea exista.

 

Anumite examene sunt considerate tipice pentru diagnosticul scoliozei:

 

Testul inclinarii spre anterior (testul Adam)Image

    

Acest test este considerat un examen clasic al pacientului cu scolioza. Pacientului I se va cere sa se aplece inainte si cu bratele intinse sa incerce sa atinga solul. Acest test evidentiaza anomalii anatomice ale coloanei, ca prezenta unei gibozitati toracice sau o deviatie a aaxului coloanei vertebrale.

Testul firului cu plumb Image

Acesta este un test rapid vizual prin care se verifica daca coloana este verticala. La un pacient cu scolioza, firul cu plumb care se sprijina pa apofiza vertebrei cerviale C7 va aunge la dreapta sau la stanga liniei mediane in loc sa fie situat in mijlocul liniei interfesiere.

Ex. radiologic-Image

            Exista mai multe tipuri de radiografii pe car emedicul dumneavoastra sa le poata prescrie. Astfel, pentru a determina varsta scheletului, medicul poate prescrie o radiografie de pumn. Prin compararea acestei radiografii cu norme radiologice standard, medicul va poatye spune daca scolioza dumneavoastra poate sau nu progresa.

Daca este nenvoie, medicul poate de asemenea sa ceara radiografii ale intregii coloane in incidenta anteroposterioara si laterala. Uneori se cer radiografii in care pacientului i se cere sa se incline lateral. Radiografiile arata medicului exact marimea scoliozei (apreciata prin unghiul Cobb) si numarul vertebrelor afectate. Radiografiile pentru scolioza sunt efectuate de obicei pe filme radiologice lungi si pacientul sta in picioare in momentul efectuarii radiografiei.

Image

 

 

Un examen clinic detaliat, ca si o evaluare atenta a radiografiilor si a examenului RMN, incearca sa gaseasca:

 • cauza neurologica- in particular o siringomielie (cavitate in maduva spinarii) care se poate manifesta prin tulburari ale reflexelor neurologice abdominale
 • malformatie vertebrala
 • tumora, o infectie, o leziune traumatica
 • neurofibromatoza (boala von Reckilnghausen) care se poate mainifesta prin multiple “pete” de culoarea cafeli cu lapte pe piele
 • boala de colagen, cum ar fi boala Marfan, care se manifesta prin laxitate articulara importanta
 

medicul trebuie sa fie vigilent in mod particular daca:

 • coloana vertebrala este dureroasa
 • spatele este rigid, curbura este scurta si fara rotatia vertebrelor
 • existenta unor semne neurologice, cutanate, de hiperlaxitate sau de picior stramb
 • evolutie care nu se inscrie in tiparele uzuale

 ImageImageImage

 Tratamentul scoliozei-tratamentul nechirurgical

Tipul de tratament depinde de varsta pacientului, de numarul de ani care raman pana la maturitatea osoasa, de tipul de curbura scoliotica, de viteza progresiei deformarii scoliotice, si de deformarea observata de medic si pacient.

Cel mai frecvent tratament este cel nechirurgical, cu observarea si urmarirea atenta a progresisei curburii scoliotice dupa imobilizarea intr-un corset. Majoritatea pacientilor cu scolioza vor vizita medicul la fiecare 6 luni pentru a verifica progresia curbei.

Tratamentul cu corset este cel mai adesea evocat pentru adolescentii cu curburi mai mici sau egale de 20° si care mai au cel mult doi ani de crestere osoasa pana la maturitatea scheletica. Astfel corsetul este folosit pentru a incetini sau pentru a opri evolutia curburii scoliotice. Corsetul nu scade deci gradul deformarii, ci incetineste evolutia scoliozei!

Desi corsetul este un tratament uneori dificil de suportat, copilul poate sa sa continue sa efectueze anumite activitati fizice si sa se implice in unele evenimente sociale. Anumiti copii trebuie sa poarte corsetul pana la 23 de ore pe zi. Desi corsetul este bine ascuns de imbracamintea obisnuita, acesta poate fi inconfortabil si sa produca copilului senzatii psihice neplacute.

De asemeni corsetul nu este prescris de medic pentru curburi mai mari de 40° deoarece acest tip de curbura necesita frecvent tratament chirurgical.

 

Corsetul Cheneau (Cheneau Toulouse Munster)- este corsetul utilizat cu predilectie pentru tratamentul scoliozei. Este lejer, usor de ascuns de imbracamintea obisnuita si discret, si in general bine acceptat dupa cateva zile de adaptare. Tehnica materialului (polimer de polietilena) permite adaptarea la morfologia scheletica a pacientului si a scoliozei ca si adaptarea la evolutia morfologica din timpul cresterii pacientilor.

  ImageImageImage

Exemplu de corsete moderne de tip Cheneau folosite pentru tratamentul scoliozei. Aceste produse sunt comercializate de firma :"ORTOPEDICA". Pentru detalii, click aici

 

Adolescenta prezinta perioada in care scoliozele prezinta cel mai mare risc evolutiv. Daca evolutivitatea este demonstrata, corsetul trebuie sa permita oprirea progresiei scoliozei asigurand un rol de tutore pentru coloana vertebrala in timpul cresterii.

 Obiective:
 • Corsetul este un tutore extern care permite redresarea coloanei in perioada in care scolioza este evolutiva (adolescenta).
 • scolioza supla trebuie sa se reduca cu cel putin 50% sub corset. Acest obiectiv nu este intotdeauan indeplinit, mai ales cand scolioza este deja rigida (frecvent la sfarsitul perioadei de crestere).
 • Ablatia corsetului se insoteste totdeauna de o pierdere mai mare sau mai mica a corectiei.
 • Obiectivul final este de a opri evolutia scoliozei. La sfarsitul perioadei de crestere medicul si paccientul sunt multumiti daca unghiul scoliozei ramane stabil fata de cel de la debutul tratamentului.
 Indicatii clasice: scolioza structurala care a facut proba evolutivitatii sale
 • Trebuie sa existe o variatie de mai mult de 5 grade masurate pe doua radigrafii succesive la un interval de 4-6 luni. Ideal este ca medicul sa dispuna de trei radiografii la care gradul scoliozei evolueaza, pentru a inlatura erorile legate de masurarea scoliozei.
 • scolioza toracica mai mare de 25°
 • Adesea la un unghi chiar mai mic de 25° pentru o scolioza lombara sau toracolombara
 Notiunea de “risc evolutiv “ cuprinde:
 • Scolioze lombare sau toracolombare: risc de evolutie degenerativa la varsta adulta, chirurgie cu consecinte dificil de suportat pentru pacient
 • Rotatia vertebrelor sau dezechilibre importante
 • Inclinatie importanta a vertebrei L4 in plan frontal
 • Debutul evolutiei in perioada de crestere prepubertara
 

Programul de urmarire uzual al unui corset cuprinde:

  1. Prima consultatie
  2. Mulaj
  3. Proba
  4. Livrare cu control radiologic
  5. Control clinic de adaptare la o luna
  6. Apoi control clinic la fiecare trei luni
  7. Control radiologic la fiecare sase luni sau chiar mai rar in perioadele in care riscul evolutiv este mai mic
 Aceasta supraveghere specializata este urmata pana la maturatia osoasa completa (Risser 4)

Un control este programat la un an dupa ablatia corsetului. Apoi este posibilsa va prezentati la un control la fiecare 5 ani. Dar nu este util sa repetati radiografiile de fiecare data cand aveti dureri de spate!

Practic, trebuie unul sau doua corsete succesive  pentrua trata scolioza idiopatica a adolescentului. Foarte rar este nevoie de mai mult de 4 corsete pentru tratamentul unei scolioze juvenileurmarite de la varsta de 8 ani de exemplu.

 Reactia de refuz a adolescentului

Corsetul este in general foarte bine tolerat pana la varsta de 12 ani. Odata cu debutul pubertatii,atitudinea adolescentului se poate schimba datorita mai multor factori: remarci rautacioase ale colegilor, complexe fata de imaginea propriului corp, reactii vis a vis de adulti, si uneori sfaturi incorecte date de oameni incompetenti!

 

Abandonul intempestiv poate avea consecinte dramatice siun numarimportant de scolioze operate cuprind pacientii care au incetat tratamentul in omente critice. Dialogul deschis cu pacientul si cu parintii acestuia joaca un rol determinant in prevenirea acestor catastrofe ireparabile.

     Supravegherea unui corset Cheneau Prevenirea dilatatiei gastrice

Dilatatia gastrica este un accident grav care se poate produce datorita decompresiei brutale prin ablatia intempestiva a corsetului dupa u masa prost suportata. Aceasta complicatie poate necesita internarea pacientului in reanimare-terapie intensiva de urgenta! Aceasta complicatie este evitata daca pacientul urmeaza cateva recomandari:

 • Fractionarea meselor, fara bauturi gazoase sau care fermenteaza
 • In caz de stare de rau sau greata dupa masa, nu scoateti niciodata corsetul brutal
 • Mai degraba slabiti corsetul incet (puteti largi preventiv corsetul inainte de masa) si culcati-va pe partea dreapta pentru a facilita golirea stomacului in duoden
 Durerile la un pacient cu scolioza
 • Scolioza idiopatica de obicei NU este dureroasa. Daca durerile persista, trebuie sa intrebati intotdeauna un medic.
 • In timpul primelor trei zile in care purtati corsetul pot persista dureri care sa impiedice somnul. Nu ezitati sa luati un comprimat de Paracetamol sau de miorelaxant (diazepam-2mg). Apoi va veti obisnui rapid cu corsetul daca il purtati constant.
 Supravegherea pielii
 • Inrosirea pielii in locul unde corsetul se sprijina este normala si nu trebuie sa va  ingrijorati daca dedesuptul zonei rosii nu este un relief osos!
 • Atentie la punctele de sprijin ale corsetului pe reliefurile osoase. Daca apar dureri sau modificari cutanate in aceste zone nu ezitati sa scoateti corsetul pana la urmatoarea vizita medical-trebuie modificat corsetul de urgenta!
 • Atentie la punctele de sprijin de la nivelul crestelor iliace cand bazinul se largeste la inceputul pubertatii
 • Vergeturile-sunt rare. In acest ca trebuie sa modificati sau sa schimbati corsetul
 Compresia axilara

Principiul corsetuluide a deschide curbura toracica ridicand umarul expune axila unei compresii a vaselor si nervilor situate la nivelul acestei regiuni, de aceea pacientul se poate plange de senzatii de amorteala, furnicaturi, de circulatie proasta. O refacere a corsetului poate fi necesara, in incercarea de a gasi cel mai bun compromis.

   Scolioza adultului

Uneori scolioza adultului poate fi cauza durerilor, cu deformare progresiva a coloanei, si dificultati ale respiratiei. Tratamentul nechirurgical include medicamente antiinflamatorii si analgezice, ca si fizio si kinetoterapie specifice.

Este important de stiut ca scolioza adultului nu este influentata de purtarea unui corset si ca acesta aduce rareori beneficii asupra durerilor.  Majoritatea pacientilor cu scolioza a adultului nu necesita un tatament chirurgical.

  Kinetoterapia

Are ca scop cresterea eficientei musculaturii toracice pentru facilitarea ventilatiei pulmonare, corectia partiala a posturilor vicioase. Daca kinetoterapia nu poate face sa dispara o curbura scoliotica ea pare totusi un complement terapeutic indispensabil tratamentului scoliozei oricare ar fi celelalte tratamente efectuate: (reeducare posturala, intretinerea musculaturii sub corset, elongatii…etc).

        Tratamentul chirurgical

 

 De ce sa ma operez?

Aveti o deformare importanta a coloanei vertebrale care nu se poate corecta fara tratament chirurgical. Absenta acestui tip de tratament poate antrena dupa tipul de scolioza o agravare a deformarii, dureri, probleme respiratorii, simai rar o paralizie.

 

Uneori corsetul nu este suficient pentru a opri progresia scoliozei. Scopul interventiei chirurgicale este sa opreasca progresia scoliozei si sa restabileasca un echilibru si o estetica mai aproape de normal a coloanei. De asemeni chirurgia ar trebui sa trateze durerile eventuale ca si problemele respiratorii sau cardiace secundare scoliozei. Copiii cu curburi scoliotice mai mari de 40 grade pot beneficia de interventii chirurgicale, in schimb adultii se opereaza pentru alte motive, mai ales pentru durerea conica.

Inaintea intervntiei chirurgicale, chirurgul evalueaza numarul curbelor, marimea si localizarea lor, ca si flexibilitatea curbelor si varsta osoasa a pacientului. Se efectueaza numeroase examene radiologice si examenul RMN, ca si alte examene. De obicei se evalueaza capacitatea respiratorie prin teste specifice. La pacientii cu scolioza congenitala se poate efectua urografia si examenul Eco-Doppler cardiac.

 

Cel mai frecvent tip de interventie chirurgicala este considerata artrodeza (fuziunea) spinala. In timpul acestei operatii se corecteaza pozitia vertebrelor si se creeaza conditii pentru a fuziona osos vertebrele in pozitia obtinuta prin corectie. Uneori chirurgia impune excizia osoasa (osteotomia), si a discurilor (discectomia). Pentru artrodeza spinala se folosesc tije si suruburi, sarme, caje si grefe osoase pentru fuziunea spinala. Chirurgul dumneavoastra va decide ce procedura este cea mai potrivita pentru scolioza dumneavoastra si cum va fi efectuata interventia chirurgicala.

Chirurgia scoliozei poate fi efectuata pe cale posterioara, anterioara, sau ambele.  De asemeni chirurgul dumneavoastra va va vorbi despre riscurile chirurgiei.

 Obiectivele interventiei chirurgicale:

Un bilant preoperator, in colaborare cu medicii anestezisti este realizat cuuna sau doua luni inaintea interventiei chirurgicale pentru ca ea sa se desfasoare in cele mai bune conditii.

Interventia chirurgicala are doua obiective:

Corectarea sau stabilizarea deformarii

Importanta corectiei variaza dupa cauza si gravitatea deformarii. Uneori este nevoie de mai multe interventii realizate prin mai multe incizii pentru a atinge acest obiectiv. Chirurgul va poate opera prin anterior trecand prin abdomen sau prin torace sau prin posterior trecand prin musculatura dorsala. O pregatire preoperatorie cu corsete de gips, tractiune cu halou cranian, paote fi uneori necesara.

Mentinerea corectiei

Se obtine cu ajutorul tijelor si a placilor metalice. Aceste implante sunt fxate la vertebre cu ajutorul suruburilor sau a carligelor.exista mai multe modele de intrumentar de chirurgie vertebrala, dar nici unul nu a facut proba care sa permita afirmarea ca este superior tuturor celorlalte.

Pentru a se asigura de mentinerea corectiei in timp se utilizeaza frecvent o grefa osoasa. Se utilizeaza frecvent osul Dumneavoastra (recoltat din bazin, din vertebre), la care se pot adauga substituti ososi (produsi de laborator de origine non animala).

 

Ce fel de anestezie?

Toate aceste interventii chirurgicale se realizeaza sub anestezie generala. Diferite metode pentru a diminua durerea postoperatorie va vor fi propuse. Anestezistul va va explica modalitatile si riscurile.

De asemeni vi se va propune o autotransfuzie, adica recoltarea sangelui Dumneavoastra cu cateva saptamni inainte si reperfuzarea lui intraoperatorie in functie de necesitati.

 

Care sunt beneficiile operatiei?

Operatia evita agravarea scoliozei in timpul perioadei cresterii osoase. Scazand gradul diformitatii scad si consecintele scoliozei: durerile, dezechilibru, gibozitate, insuficienta respiratorie, paralizie. I marea majoritate a cazurilor, rezultatul obtinut este satisfacator din punct de vedere al durerilor ca si al aspectului morfologic. Astfel copilul reia o viata sportiva normala, atat in timpul copilariei cat si in timpul adolescentei.

Totusi, rezultatul nu poate fi 100% ideal caci medicina nu este o stiinta exacta.

 Complicatiile interventiei chirurgicale

Survenirea complicatiilor este posibila I timpul si dupa momentul chirurgiei. Riscul depinde de importanta diformitatii, de cauza ei, si de starea generala a pacientului. O lista care nu incearca sa fie completa a complicatiilor posibile este:

 Paralizia membrelor

Partiala sau totala, temporara sau definitiva, este rara sau foarte rara. Aparate de supraveghere a maduvei spinarii sunt folosite in timpul operatiei; acestea permit depistarea precoce a unei suferint a maduvei si luarea de masuri terapeutice in timp util.

Sangerare masiva-aceasta poate duce la insuficienta autotransfuziei si necesitatea unei transfuzii clasice. Un aparat care filtreaza si reperfuzeaza sangele din timpul operatiei poate fi util.

Decesul-poate surveni exceptional datorita hemoragiei, unei embolii pulmonare sau a unei cauze necunoscute.

Anumite cai de abord chirurgical prezinta riscuri particulare specifice: infectia pulmonara, tulburari digestive, dureri la nivelul cicatricii sau la nivelul unde s-a prelevat grefa.

Infectia la nivelul zonei operate poate surveni imediat sau la distanta de actul operator. Aceasta necesita reinterventia chirurgicala.

Smulgerea sau deplasarea unui croset sau a unui surub, ruperea barei sau  a placii pot surveni precoce sau tardiv dupa operatie. In acest caz este necesara reluarea operatiei.

Neconsolidarea grefei poate fi uneori observata la ani sau luni dupa chirurgie, mai ales la adult, si poate determina ruperea implantuilor metalice suprasolicitate. O noua grefa este necesara in acest caz.

Survenirea unei artroze sau a unei deformari evolutive deasupra sau dedesuptul zonei operate este posibila lamai multi ani dupa interventia chirurgicala. Se poate propune in acest caz o extindere a montajului.

  

Image

 

Exemplu scolioza operata

Reclama

 
< Precedent   Urmator >

site destinat informarii pacientilor cu patologie ortopedica si traumatica

Design by www.pagini-internet.com