Newsflash

Fractura de cap radial
In primul rand trebuiesc distinse doua tipuri de fracturi ale capului radial: cele ale adultului si fractura de cap radial a copilului. Fractura de cap radial la adultul tanar: Este o fracura esential intraarticulara. Asfel se pot distinge mai multe tipuri de fractura...

Fractura de cap radial  (fractura de cot)

Autor: Dr. Nitulescu Alexandru

Medic specialist ortopedie-traumatologie

Data ultimei actualizari: 10.04.2008

 

In primul rand trebuiesc distinse doua tipuri de fracturi ale capului radial: cele ale adultului si fractura de cap radial a copilului

Fractura de cap radial la adultul tanar. Este o fracura esential intraarticulara. Asfel se pot distinge mai multe tipuri de fractura:

Fractura fara deplasare

Fracturile cu deplasare cu doua fragmente mari

Fracturile cu mai multe fragmente (cominutive), fragmentele putand fi libere in articulatie

Traumatismul este de cele mai multe ori indirect (cadere pe mana).

 

Simptomatologie

Cotul este adesea dureros, marit de volum, iar durerile predomina in portiunea externa a cotului. Flexia si extensia cotului este mai putin dureroasa, in schimb miscarile de rotatie (pronosupinatie) sunt practic imposibile, din cauza durerilor foarte mari. La palpare, capul radial este foarte dureros, iar miscarile de prnosupinatie provoaca dureri accentuate.

Examenul radiologic efectuat in doua incidente demonstreaza fractura capului radial, numarul fragmentelor si orientarea lor.

 

Evolutia si tratamentul

Tratamentul ortopedic prin imobilizare gipsata este suficient in fracturile nedeplasate (10 zile). Osteosinteza poate fi efectuata, in fracturile simple cu bune rezultate daca sunt utilizate suruburile de dimensiuni foarte reduse.

Totusi, riscul perturbarilor secundare a pronosupinatiei este semnificativ datorita aparitiei unui tesut fibros, a calusului vicios, ca si a osificarilor heterotopice care blocheaza miscarile articulatiei radiocubitale superioare.

Osteosinteza fracturilor complexe este adesea imposibila din punct de vedere tehnic si atunci chirurgul poate realiza o rezectie a capuli radial (mai ales in sechele unde apare si redoare), sau se poate efectua o artroplastie a capului radial (proteza de cap radial). Aceasta rezectie este insa proscrisa in cazul luxatiei asociate a cotului caci acest gest chirurgical creste instabilitatea cotului.

 Image

 

Exemplu de fractura complexa de cap radial operata cu evolutie buna la 3 luni postoperator.

 

 

fractura cot
fractura cot

Exemplu de fractura de cap radial la care s-a practicat artroplastia capului radial cu proteza bipolara.

 

fractura cot
fractura cot

Fracturile de col radial la copil

Etiologie:

Sunt leziuni frecvent intalnite la copii. Deplasarea acestor fracturi a fost codificata de catre Judet:

Gradul 1-fara deplasare

Gradul 2 – deplasare laterala pe o distanta mai mica decat jumatatea unui diametru cervical. Bascularea de pana la 30 grade.

Gradul 3 – contact interfragmentar mentinut printr-un acrosaj margine la margine ; bascula capului radial este spe extern si inainte

Gradul 4 – nici un contact fragmentar. Cu cat deplasarea este mai mare, cu atat creste riscul de necroza a capului radial. In acest caz trebuie efectuata o interventia chirurgicala, desi aceasta creste riscul vascular.

 

Simptomatologie

Marirea de volum este adesea externa, cu un exces de pronatie si blocarea pronosupinatiei in timp ce miscarile de flexie-extensie sunt conservate. Examenul radiologic efectuat in doua incidente precizeaza numarul fragmentelor ca si gradul deplasarii.

 

Evolutie si tratament

Reducerea este posibila prin efectuarea de manevre ortopedice sau prin efectuarea ueni osteosinteze centromedulare. In caz de deplasare mare, se impune reducerea sangeranda . se fixeaza fractura dupa reducere cu o mica brosa temporara (mentinuta intre 15 zile si 3 saptamani).

Rezectia capului radial la copil este prohibita la copil, datorita deformarii secundare a cotului.

Prognosticul depinde de deplasarea fracturii si de survenirea sau nu a unei necroze de cap radial. Interventia chirurgicala creste riscul de necroza vasculara si genereaza adesea o redoare de cot.  

 

fractura cot
fractura cot

 

Exemplu de fractura de cap radial la copil la care  s-a efectuat reducrerea percutana cu brosa si imobilizarea in aparat gipsat.

Reclama

 

site destinat informarii pacientilor cu patologie ortopedica si traumatica

Design by www.pagini-internet.com