Newsflash

SPONDILOZA CERVICALA

Spondiloza cervicala este un termen general folosit pentru uzarea articulatiilor  coloanei vertebrale cervicale legate de varsta pacientului.  O alta denumire folosita pentru aceasta maladie este osteoartrita cervicala, si aceasta boala apare la pacientii cu varsta de peste 40 de ani care progreseaza odata cu varsta.......

Spondiloza cervicala (durerea cervicala, durerea de ceafa)

Autor: Dr. Nitulescu Alexandru

Medic Specialist Ortoped

Email: Aceasta adresa e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat pentru a putea vizualiza pagina.

Data ultimei actualizari: 17.01.2009

Definitie:

Spondiloza cervicala este un termen general folosit pentru uzarea articulatiilor  coloanei vertebrale cervicale legate de varsta pacientului.  O alta denumire folosita pentru aceasta maladie este osteoartrita cervicala, si aceasta boala apare la pacientii cu varsta de peste 40 de ani care progreseaza odata cu varsta.

Desi spondiloza cervicala afecteaza ambele sexe in  mod egal, barbatii sunt afectati de obicei la o varsta mai tanara decat femeile. Pe masura ce imbatraniti, oasele si cartilagiile care alcatuiesc coloana vertebrala imbatranesc si formeaza nereguralitati ale oaselor numite osteofite. Aceste modificari patologice, care sunt caracteristice spondilozei cervicale, apar la nivelul fiecarei coloane vertebrale normale. Totusi, multi dintre indivizii cu semne radiologice de spondiloza cervicala (adica osteofiti), nu au simptome ale spondilozei cervicale asociate, adica durere, spasme musculare si redoare musculara.

La extrema cealalta, spondiloza cervicala poate comprima una sau mai multe radacini nervoase ale coloanei vertebrale cervicale- fenomen numit radiculopatie. Osteofitele si alte neregularitati osoase cauzate de spondiloza cervicala pot de asemenea sa reduca diametrul canalului vertebral cervical si sa comprime maduva , rezultand astfel MIELOPATIA CERVICALA. Aceasta poate duce la afectarea permanenta ireversibila a functiei structurilor nervoase. Din fericire, majoritatea pacientilor cu spondiloza cervicala (aproape 90%), nu pierd functia nervoasa, nici macar temporar.

 

Semnele si simptomele spondilozei cervicale sunt:

  • Durere la nivelul coloanei vertebrale cervicale si gatului
  • Durere na nivelul umarului, toracelui sau membrului superior
  • Tulburari de sensibilitate (intepaturi, furnicaturi) la nivelul bratelor, picioarelor, mainilor
  • Amorteli si scaderea fortei musculare la nivelul mainilor sau picioarelor
  • Dificultati de coordonare a miscarilor
  • Tulburari ale mersului
  • Tulburari ale reflexelor neurologice
  • Tulburari ale mictiunii sau defecatiei, cu posibila retentie urinara sau retentie de fecale

 

Cauze:

Modificarile degenerative legate de uzura fiziologica sunt probabil cauza de baza a spondilozei cervicale. La varsta de 30 de ani, multi oameni prezinta semne radiologice ale degenerarii vertebrelor si discurilor intervertebrale ale coloanei cervicale, desi semnele clinice apar la o varsta mai inaintata a pacientilor. Modificari specifice legate de varsta includ :

Deshidratarea si lipsa de elasticitate a discurilor intervertebrale cervicale

Hernia sau proeminenta discurilor intervertrbrale sau a materialului discal care protruzioneaza in canalul vertebral.

Rigidizarea ligamentelor care conecteaza oasele si muschii coloanei vertebrale cervicale

 

Factori de risc

Varsta si uzura coloanei vertebrale cervicale sunt principalul factor de risc al spondilozei cervicale. De asemeni, pacientii care au avut un traumatism al gatului prezinta o incidenta mult mai mare a spondilozei cervicale.

 

Diagnostic si teste diagnostice:

Simptomele si istoricul bolii, alaturi de examinarea clinica, pot sugera o spondiloza cervicala. De asemeni se pot efectua examene imagistice. Acestea pot include:

Evaluarea flexibilitatii coloanei cervicale: spondiloza cervicala limiteaza miscarile gatului. Pentru a observa acest efect, medicul Dumneavoastra va cere sa inclinati capul in mai multe directii catre umeri si sa va rotati capul.

Examenul neurologic :

Pentru a afla daca exista o presiune asupra maduvei spinarii sau asupra radacinilor nervoase, medicul Dumneavoastra va testa reflexele neuroogice si se va asigura ca aveti o sensibilitate in limite normale ale mainilor si picioarelor. Medicul poate verifica de asemenea daca compresia maduvei afecteaza mersul.

 

Radiografia coloanei cervicale

O radiografie poate arata anomalii, cum ar fi osteofitoza vertebrala, care sunt o dovada a spondilozei cervicale.

 

Computer Tomografia (CT) sau Rezonanata Magnetica Nucleara (RMN).

CT  foloseste razele X pentru a vizualiza coloana vertebrala, ca si o radiografie, insa obtine mai multe detalii decat o radiografie obisnuita. RMN foloseste campuri magnetice si unde radio pentru a produce detalii imagistice ale structurilor nervoase. Aceste teste ajuta medicul sa evalueze extinderea locala a procesului patologic.

 

Complicatii

Spondiloza cervicala estea cea mai comuna cauza a disfunctiilor maduvei spinarii la adult. Orice compresie a maduvei spinarii necesita un tratament chirurgical prompt pentru a permite evitarea unei disabilitati permanente.

Tratament si medicamente pentru spondiloza cervicala

 

Fara tratament, semnele si simptomele spondilozei cervicale pot scade in ijntenistate sau sa se mentina constante. Uneori, siptomele pot de asemenea sa se inrautateasca. Scopul tratamentelor posibile este sa scada sau sa se elimine durerea ca si sa previna orice leziune permanenta, ireversibila a structurilor nervoase.

Tratamentul

 

Tratamentul simptomelor de intensitate mica

Gulerul cervical (orteza) in timpul zilei pentru a permite limitarea miscarilor gatului si a reduce iritarea radacinilor nervoase.

Medicamentele antiinflamatoare, cum ar fi ibuprofenul, pentru scaderea durerii.

Efectuarea exercitiilor  prescrise de catre un fiziokinetoterapeut pentru a creste forta musculaturii cervicale si pentru a castiga elasticitatea muschilor gatului si umerilor. Exercitiile aerobice de intensitate mica, cum ar fi mersul sau sportul aerobic efectuat in apa, poate de asemenea sa ajute.

 

Tratamentul cazurilor mai severe :

Pentru aceste cazuri, tratamentul poate include :

Spitalizarea cu repaus la pat si tractiune a gatului pentru o saptamana sau doua pentru a imobiliza complet coloana cervicala pentru a imobiliza complet coloana cervicala si pentru a reduce presiunea asupra radacinilor nervoase.

Medicamentele miorelaxante, pot fi prescrise, mai ales daca este prezent un spasm muscular.

Injectarea de substante antiinflamatorii steroidiene in articulatiile dintre vertebre (fatetele articulare). Aceste infilratii vertebrale combina corticosteroizii cu un anestezic local pentru a reduce durerea si inflamatia.

 

Chirurgia

Daca tratamentul conservator nu da rezultate sau daca semnele neurologice si simptomele, cum ar fi scaderea fortei mainilor sau picioarelor, devin mai pregnante, probabil aveti nevoie de o interventie chirurgicala. Tipul d einterventie chirurgicala va depinde de tipul de compresie a structurior nervoase (osteofitii vertebrali, stenoza spinala). Cele mai frecvente tipuri de interventii chirurgicale includ :

 

Abordul anterior : chirurgul face o incizie anterioara la nivelul gatului, si acceseaza portiunea anterioara a coloanei vertebrale. Apoi chirurgul poate scoate discul intervertebral si portiunea herniata a discului (hernia de disc cervicala), in functie de procesul patologic existent. Uneori, dupa inlaturarea discului intervertebral, chiurgul prefera sa umple spatiul dintre vertebre cu o grefa osoasa sau cu un implant (caja intervertebrala).

 

Abordul posterior : prin acest abord chirurgul rezeca sau repozitioneaza oasele din portiunea posterioara a coloanei vertebrale cervicale, mai ales in cazul in care canalul vertebral prezinta o stenoza la mai multe nivele. Aceasta operatie, numita laminectomie, rezeca portiunea osoasa posterioara  a vetebrelor printr-o incizie situata la nivelul regiunii posterioare a gatului.

Riscurile chirurgiei

Riscurile acestei proceduri includ infectia, ruptura unei membrane care acopera maduva spinarii la nivelul locului unde s-a efectuat actul chirurgical, hemoragia, tromboza venoasa profunda, agravarea semnelor neurologice. In plus, chirurgia poate sa nu elimine toate problemele pe care le avetidatorita spondilozei cervicale.

 

Preventia

Prevenirea spondilozei cervicale nu este intotdeauna posibila. Totusi, puteti reduce riscul aparitiei spondilozei cervicale astfel:

Evitati efortul fizic in urma caruia aveti dureri cervicale

Efectuati regulat exercitii pentru a mentine forta si elasticitatea musculara, ca si mobilitatea coloanei vertbrale cervicale

Faceti pauze cand conduceti, va uitati la TV sau lucrati la calculator pentru a evita mentinerea capului intr-o pozitie fixa mult timp

Protejati-va gatul de traumatisme, folosind centura de siguranta in autoturism, ca si tetiera 

Masuri de igiena utile pentru reducerea simptomelor

Pentru dureri de intensitate moderata sau pentru limitarea durerilor gatului:

Faceti un dus cu apa fierbinte in fiecare zi

Purtati un guler ortopedic in timpul zilei

Faceti o activitate fizica de intensitate moderata acasa

Reclama

 
< Precedent   Urmator >

site destinat informarii pacientilor cu patologie ortopedica si traumatica

Design by www.pagini-internet.com