Newsflash

Entorsa de glezna

In caz ca banuiti ca aveti o entorsa de glezna, este bine sa va prezentati de urgenta la un medic, de preferinta traumatolog sau ortoped.  Daca nu puteti ajunge imediat la un medic atunci trebuie sa urmati regulile generale ale tratamentului unei entorse: repaus, gheata, compresiune si pozitie procliva.

Entorsa de glezna

 

Autor: Dr. Nitulescu Alexandru

Medic specialist ortoped

Email: Aceasta adresa e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat pentru a putea vizualiza pagina.

Data ultimei actualizari: 04.08.2008

           

 1. Ce este entorsa de glezna?

    Definitia medicala a entorsei de glezna este leziunea unui ligament care nu antreneaza o pierdere permaneta a rapoartelor normale ale unei articulatii. Aceasta distinge entorsa de o luxatie, in care suprafetele articulare isi pierd rapoartele normale permanent.

    Ligamentele sunt fascicule fibroase care se conecteaza la oasele din jurul articulatiilor si care au functia de a mentine suprafetele articulare in contact in timpul efectuarii miscarilor. Rolul lor este de a asigura astfel stabilitatea articulatiilor. Adesea, exista mai multe fascicule pentru acelas ligament. Leziunea specifica a unui ligament defineste entorsa.

    Exista mai multe stadii ale unei entorse. Simpla distensie a unui ligament care este elongat, ruptura unui fascicul, lasand alte fascicule integre, si in fine ruptura tuturor ligamentelor.    Clasic, entorsa de glezna corespunde unei leziuni posttraumatice a ligamentelor externe ale gleznei, care conecteaza tibia, talusul si calcaneul. Prin extensie, se denumesc entorse ale gleznei leziunile ligamentare ale oricarei articulatii ale piciorului sau gleznei. Mai multe articulatii pot fi afectate:

  •     Articulatia talo-crurala (intre tibie, talus si calcaneu). Cu doua tipuri de entorsa: fie externa (entorsa clasica), fie interna (mult mai rara)
  •     Articulatia subtalara (dintre talus si calcaneu) si articulatia mediotarsiana (dintre talus, navicular si cuboid): entorsa mediopiciorului, adesea asociata entorselor externe ale gleznei
  •     Articulatia dintre navicular, primul metatarsian si cele trei cuneiforme (denumita entosa lui Lisfranc)

 

In acest articol voi discuta cu predilectie despre entorsa externa a gleznei care corespunde leziunii ligamentului colateral lateral al articulatiei talo-crurale si care reprezinta 90% dintre entorsele de glezna.

 

2. Care este mecanismul de producere al unei entorse de glezna?

    Frecvent, pacientul relateaza ca „a calcat gresit” pe marginea externa a piciorului, cand a resimtit o durere puternica.

 Image

3. Care sunt simptomele?

Durerea este foarte variabila, uneori pacientul o neglijeaza sau ignora, iar intensitatea durerii  nu este proportionala cu gravitatea entorsei. Un zgomot (cracment) este uneori auzit, semn de ruptura. Cateva ore mai tarziu, durerea revine, si edemul apare. O echimoza (vanataie) poate surveni in partea externa a gleznei si a piciorului, deplasandu-se ulterior catre degete. Uneori, spijinul pe picior este imposibil.

4. Ce trebuie sa fac daca am o entorsa de glezna?

    In caz ca banuiti ca aveti o entorsa de glezna, este bine sa va prezentati de urgenta la un medic, de preferinta traumatolog sau ortoped.  Daca nu puteti ajunge imediat la un medic atunci trebuie sa urmati regulile generale ale tratamentului unei entorse: repaus, gheata, compresiune si pozitie procliva. 

    Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa incetati orice activitate sportiva.  Glezna nu mai trebuie solicitata mecanic. Nu va mai sprijinit pe glezna, nici macar pentru a merge la vestiar, rugati pe cineva sa va ajute sa mergeti sau folosit doua carje pentru a va deplasa. Glezna trebuie sa stea in repaus pentru o perioada de minim 24-48 de ore pentru ca leziunile sa nu se agraveze.

Aplicarea locala de gheata este necesara pentru a reduce durerea si edemul local (umflarea gleznei).  Utilizarea unei pungi cu gheata invelita intr-un material textil este indicata. In nici un caz nu trebuie aplicata gheata direct pe piele. Nu lasati punga cu gheata mai mult de doua ore in continuu, ci faceti pauze regulate.

 Image

    Bandajul elastic compresiv trebuie aplicat cu blandete. Acest bandaj trebuie sa fie aplicat fara sa fie strans prea tare.  Daca nu, riscati sa jenati circulatia sangvina si piciorul se va umfla mai tare.

 Image

    Un tratament mai eficient decat bandajul elastic, este sa purtati o orteza de glezna, sau sa va imobilizati glezna intr-un aparat gipsat.

ImageImageImage

Exemplu de orteza reglabila de glezna (dreapta) si orteza partiala de glezna (stanga).  Aceste produse sunt  comercializate de firma "Ortopedica". Pentru detalii suplimentare referitoare la aceste produse sau pentru achizitionarea lor accesati situl: www. ortopedica.ro


Pozitia procliva

    Reprezinta pozitia prin care glezna trebuie sa se situeze intotdeauna cel putin la nivelul genunchiului, sau mai sus. Mai precis, daca stati pe un scaun ar fi bine ca glezna sa fie ridiat ape alt scaun, iar cea mai confortabila pozitie este cea orizontala (culcat). In timpul noptii nu ezitati sa puneti glezna pe o perna. Aceste masuri vor lasa glezna Dumneavoastra sa se desumfle mai repede.

Image 

 

Reeducarea gleznei

    Dupa gravitatea entorsei, va puteti reincepe activitatile sportive la o distanta cuprinsa intre 2 si 12 saptamani de la momentul accidentului. Anumite sporturi, ca rugby, basket si fotbal, au nevoie de o perioada mai mare de recuperare.  In schimb, natatia, ciclismul, jogging-ul, sunt sporturi mai putin solicitante pentru glezna si pot fi reluate mai precoce.

Image 

Totusi, oricare ar fi activitatile ulterioare, nu sunteti lipsit de riscul re-entorsei. Pentru a evita aceasta, este bine sa incepeti un program de recuperare a fortei grupelor musculare din jurul gleznei. Pentru aceasta, puteti efectua numeroase exercitii, mai ales miscarile in piscina. In orice caz, va sfatuiesc ca la recomandarea unui medic ortoped sa va adresati unui Kinetoterapeut cu experienta.

    O alta recomandare este sa nu purtati incaltaminte care favorizeaza instabilitatea gleznei. Tocurile inalte sunt periculoase din acest punct de vedere. Apoi trebuie sa fiti vigilent asupra denivelarilor terenului pe care faceti sport. Nu trebuie sa va incredeti total in glezniere, care sunt la fel de rigide ca si o soseta si care nu va sustin glezna corespunzator pentru a evita o alta entorsa.

    Dupa ce va prezentati la medic, acesta prescrie de obicei efectuarea unei radiografii de glezna si/sau de picior, pentru a elimina posibile fracturi ale piciorului si gleznei. In cazul unei entorse de gravitate medie sau mare, medicul ortoped poate decide imobilizarea gleznei cu atela si apoi o cizma gipsata sau orteza de glezna pe o perioada cuprinsa intre 2 si 6 saptamani.

    Foarte rar o entorsa de glezna are indicatie chirurgicala, de obicei pentru entorsele grave la sportivii de performanta.

Reclama

 
< Precedent   Urmator >

site destinat informarii pacientilor cu patologie ortopedica si traumatica

Design by www.pagini-internet.com