Newsflash

NECROZA DE CAP FEMURAL
Necroza de cap femural este o cauza destul de frecventa a durerilor de la nivelul soldului si care, in lipsa unui tratament, duce la compromiterea definitiva a articulatiei soldului cu evolutia catre artroza secundara. Diagnosticul si tratamentul acestei maladii sunt dificile. Desi pacientii care prezinta necroza de cap femural sunt initiali asimptomatici, boala

Image

Necroza avasculara de cap femural

Autor: Dr. Nitulescu Alexandru

Medic specialist ortoped

Email: Aceasta adresa e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat pentru a putea vizualiza pagina.

Data ultimei actualizari: 22.08.2008

 

 

Necroza de cap femural este o cauza destul de frecventa a durerilor de la nivelul soldului si care, in lipsa unui tratament, duce la compromiterea definitiva a articulatiei soldului cu evolutia catre artroza secundara. Diagnosticul si tratamentul acestei maladii sunt dificile. Desi pacientii care prezinta necroza de cap femural sunt initiali asimptomatici, boala evolueaza catre distrugerea capului femural si a articulatiei soldului necesitand in final o proteza de sold (artroplastia de sold), de obicei la un pacient tanar (cu varsta de pana la 50 de ani).

Deoarece masurile terapeutice precoce, la debutul evolutiei bolii,  luate pentru a prezerva articulatia soldului sunt asociate cu un prognostic mai bun atunci, si deoarece operatia de protezare a soldului la pacientii tineri prezinta rezultate mai slabe decat la pacientii varstnici, este esential sa se efectueze diagnosticul necrozei de cap femural cat mai devreme posibil pentru a preveni sau intarzia progresia bolii.

 

Ce este necroza de cap femural?

Oasele sunt tesuturi vii si care toate tesuturile vii se hranesc prin intermediul vaselor de sange de care depind pentru a se mentine viabile. Daca un vas de sange este afectat pot sa nu existe probleme secundare, deoarece alte vase de sange pot sa suplineasca aportul sangvin din alte directii. Insa anumite articulatii au doar un numar redus de vase care le hranesc cu sange.

Una dintre aceste articulatii este articulatia soldului.


Cauzele necrozei de cap femural

De ce am necroza de cap femural?

Pot exista multiple cauze ale necrozei avasculare de cap femural. Orice afectiune care distruge vascularizatia capului femural poate cauza necroza de cap femural.

Traumatismele soldului pot fi una din cauzele necrozei de cap femural. Astfel, fracturile de col femural (regiunea anatomica care leaga diafiza femurla de capul sferic) poate leza vasele care hranesc capul femural. O luxatie (dislocare) a soldului din afara „cupei” articulare poate de asemenea leza vasele capului femural. In general, trebuie sa treaca cateva luni pentru a aparea necroza de cap femural dupa momentul traumatismului, si uneori o perioada mult mai lunga, de 1-2 ani dupa momentul traumatismului.

Anumite medicamente snt cunoscute ca fiind cauza necrozei de cap femual. Cortizonul este cel mai cunoscut medicament care duce la necroza de cap femural. Aceasta este de obicei o problema numai la pacientii care datorita unei alte boli au o doza zilnica de cortizon pe durate lungi (artrita reumatoida,spondilita ankilopoetica, sau prevenirea rejetului unui transplant).

O legatura clara poate sa existe si intre necroza de cap femural si alcoolism. Alcoolismul afecteaza vasele capului femural si duce la necroza de cap femural. Cei care fac scufundari la adancime (scafandri) si care lucreaza sub o presiune atmosferica ridicata prezinta un risc crescut sa aibe necroza de cap femural.

O mare parte din necrozele de cap femural nu au o cauza clara, bine definita. In aceste cazuri necroza de cap femural este denumita idiopatica.

 

Simptomele necrozei de cap femural

Primul simptom al unui pacient cu necroza de cap femural este durerea la exercitarea unei presiuni articulare. Durerea poate fi resimtita la nivelul zonei inghinale, fesier, si chiar sa iradieze inferior catre genunchi. Pe masura ce boala progreseaza, simptomele includ schiopatarea, intensificarea durerilor la mers si limitarea miscarilor articulatiei soldului.

 

Diagnosticul necrozei de cap femural

Cum recunosc medicii necroza de cap femural?

Diagnosticul necrozei de cap femural incepe cu anamneza (relatarile pacientul) si examinarea clinica. Medicul Dumenavoastra va dori sa afle amanunte despre profesia pe care o practicati, despre alte boli pe care le aveti, si despre medicamentele pe care le luati. Dupa efectuarea unui examen clinic medicul  va prescrie radiografii ale soldului.

Radiografiile vor prezenta modificari secundare necrozei de cap femural daca boala este suficient de veche. In stadiile precoce, pot sa nu apara modificari radiologice, chiar daca aveti dureri de sold. In stadiile avansate, soldul va prezenta modificari artrozice, si este greu de precizat ca necroza de cap femural este cauza artrozei de sold.

 Image

Daca radiografiile esueaza in a evidentia modificari patologice ale sodului, se poate recomanda efectuarea unei scintigrafii osoase. In ultima vreme, scintigrafia osoasa a fost inlocuita de RMN de sold (rezonanta magnetica nucleara). Acest examen este cel mai frecvent folosit pentru a diagnostica si stadializa necroza de cap femural. RMN este un examen foarte sensibil si poate arata chiar si arii mici ale necrozei de cap femural, chiar si la cateva ore dupa injuria vasculara.

Este de remarcat ca necroza de cap femural este bilaterala in 80% din cazuri. 

 

 ImageImage

RMN de solduri care demonstraza necroza de cap femural uni si respectiv bilaterala 

 

Tratamentul necrozei de cap femural

Ce se poate face daca aveti aceasta boala?

Odata stabilit diagnosticul, posibilitatile de tratament sunt stabilite dupa cat de veche este boala si dupa simptomele pe care le prezinta pacientul. Medicamentele antiinflamatorii si antialgice (impotriva durerii) pot scadea intensitatea simptomelor, insa nu vor restabili fluxul sangvin in zona ischemica, iar evolutia generala va fi catre artroza secundara a soldului.

 

Tratamentul nechirurgical al necrozei de cap femural

Daca diagnosticul este precoce, mersul cu sprijin partial pe soldul afectat poate folosi in preventia evolutiei bolii. Pacientii sunt invatati cum sa mearga cu carjele astfel incat sa-si protejeze soldul. Ideea principala este de a preveni leziunile secundare exercitarii presiunii pe o zona patologica a articulatiei.

 ImageImage

ImageImage 

Dispozitive ortopedice folosite pentru a merge cu sprijin limitat pe soldul afectat de necroza de cap femural (cadre de mers, carje). Aceste dispozitive sunt comercializate de firma: ORTOPEDICA.  Pentru detalii suplimentare despre aceste produse accesati: www.ortopedica.ro

Chirurgia necrozei de cap femural

Daca zona capului femural nu a ajuns la colaps, chirurgul va poate propune o operatie pentru a incerca sa creasca fluxul sangvin al capului femural. Mai multe tipuri de operatii sunt folosite pentru acest scop.

 

Decompresia capului femural pentru necroza de cap femural

Cea mai simpla operatie este sa se “foreze” cu burghiul un orificiu prin colul femural pana in capul femural incercand sa se ajunga la aria capului cu vascularizatie deficitara. Aceasta operatie obtine doua beneficii pentru pacient:

  • Creeaza un canal pentru formarea a noi vase de sange pentru revascularea zonei patologice
  • Scade presiunea din interiorul capului femural. Prin scaderea acestei presiuni se imbnatateste circulatie capului femural si scad durerile pacientului.
  • Image

Aceasta operatie este efectuata printr-o incizie foarte mica la nivelul portiunii laterala a soldului. Chirurgul urmareste pe un ecran radiologic avansarea burghiului in capul femural. Dupa operatie, capul si colul femural sunt fragilizate, iar pentru a preveni o eventuala fractura se recomanda mersul cu carjele pentru sase saptamani.

ImageImage 

Protezarea soldului pentru necrozade cap femural

In stadiile tardive apare, dupa cum am mentionat, artroza soldului. In acest caz, singurul tratament viabil este protezarea soldului. La pacientii tineri, activi fizic, calitatea protezei si a actului chirurgical se trebuie sa fie ireprosabile pentru a asigura o functionare  indelungata.

 

 

 

 

Reclama

 
Urmator >

site destinat informarii pacientilor cu patologie ortopedica si traumatica

Design by www.pagini-internet.com