Newsflash

Cifoza

     Fie ca unii o denumesc cocoasa, boala Scheuerman sau cifoza, aceasta reprezinta o curbare accentuata a portiunii superioare a coloanei toracice care determina o deformare a spatelui cu aparenta unui spate rotund, cocosat. In plus fata de aceasta deformare, pacientul poate avea urmatoarele simptome....

 Cifoza

Image 

Autor:  Dr. Nitulescu Alexandru
Medic specialist ortopedie-traumatologie
e-mail: Aceasta adresa e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat pentru a putea vizualiza pagina.
Data ultimei actualizari: 09.06.2008

 

Ce este cifoza?
Cauzele cifozei
Cifoza la copii si adolescenti
Examene si teste pentru cifoza
Tratament
Tratamentul cifozei structurale
Tratamentul chirurgical
Concluzii despre cifoza

 

 

Ce este cifoza?

ImageImage 

Fie ca unii o denumesc cocoasa, boala Scheuerman sau cifoza, aceasta reprezinta o curbare accentuata a portiunii superioare a coloanei toracice care determina o deformare a spatelui cu aparenta unui spate rotund, cocosat. In plus fata de aceasta deformare, pacientul poate avea urmatoarele simptome:

 • Durere usoara sau severa la nivelul coloanei vertebrale toracice
 • Durere lombara la mobilizarea acestei regiuni ale coloanei vertebrale
 • Senzatia de oboseala, fatigabilitate
 • Rigiditatea si tensiunea musculara a zonei dorsale
 • Deplasarea spre inainte a capului
 • Durere toracica si dificultati ale respiratiei in cazurile severe
 • Modificari ale pozitiei umerilor

 Pentru un tratament eficient, este nevoie sa cunoasteti originea acestei deformari (cifoza).

Cauzele cifozei

Vertebrele sanatoase au o forma dreptughiulara si se suprapun unele peste altele. Fracturi sau diverse maladii pot modifica aceasta forma. De exemplu, daca vertebra se fractureaza, aceasta isi poate pierde forma ei normala si sa se taseze, sub compresia celorlalte vertebre, in asa fel incat corpul acestei vertebre sa se deformaze asemanator unui ic, ceea ce determina curbarea spre inainte a coloanei si deci cifoza.

 Bolile care se pot asocia cu cifoza sunt:

 • Infectiile vertebrale (in Romania, mai ales Tuberculoza)
 • Bolile de tesut conjunctiv
 • Distrofiile musculare
 • Neurofibromatoza
 • Boala Paget
 • Poliomielita
 • Spina Bifida
 • Tumori
 • Boala degenerativa a discului
 • Fracturile coloanei toracice (mai ales cele asociate osteoporozei)

 

Exista doua tipuri de cifoza, care se pot intalni atat la copii, cat si adultii si adolescentii. Primul tip de cifoza, denumit cifoza posturala, este cauzat de postura inadecvata si aceasta se poate corecta prin modificarea modului de viata a pacientului. Al doilea tip de cifoza este cea structurala, determinata de o modificare a anatomiei, si aceasta nu poate fi influentata doar de catre pacient, necesitant u tratament medical sauchirurgical.

Anumiti pacienti se nasc cu al doilea tip de cifoza, ceea ce se numeste cifoza congenitala. Aceasta este cauzata de lipsa sau formarea incompleta a unor portiuni ale coloanei. In timpul perioadei de crestere, pacientul poate sa dezvolte o cifoza progresiva. Daca cifoza devine severa poate sa apese pe structurile nervoase si sa cauzeze dureri.

 

Cifoza la copii si adolescenti

Boala Scheuerman este un tip de cifoza care apare la copii si adolescenti. Aceasta se dezvolta in regiunea mijlocie a coloanei. Astfel in boala Scheuerman, cifoza apare deoarece portiunea anterioara a coloanei vertebrale nu creste la fel de repede ca si cea posterioara. Medicii au demonstrat ca aceasta maladie apare la copiii de varsta cuprinsa intre 12 si 15 ani, ceea ce corespunde perioadei cresterii osoase.

Examene si teste pentru cifoza

Daca sunteti ingrijorat despre o deformare neobisnuita a coloanei, este recomandat sa cautati un doctor.  Doar un medic va poate spune cu exactitate daca aveti sau nu cifoza. In timpul vizitei, medicul Dumneavoastra va va pune intrebari in legatura custarea de sanatate si va efectua o examinare rapida. In general, exista trei parti ale examenului medical:

 Examenul fizic:

 Image

In timpul acestui examen, medicul se va uita la aspectul spatelui si va palpa coloana. Cifoza se observa cel mai bine din lateral, atat in pozitie verticala, cat si la inclinarea spre anterior. Pentru a testa gradul de mobilitate al coloanei, medicul va va cere sa va aplecati spre inainte, spre inapoi, spre lateral si sa va rotiti. Unii pacienti cu cifoza reusesc cu dificultate sa efectueze aceste miscari.

 

Examenul sistemului nervos

Medicul va va intrba daca o regiune a corpului este dureroasa, daca simtiti o scadere a fortei musculare, o senzatie de furnicaturi, de picioare umflate, (adica tulburari de sensibilitate) etc.

Teste imagistice 
Radiografiile sunt efectuate in doua incidente astfel incat medicul sa va poata examina coloana in doua planuri. Aceste radiografii pot sa indice medicului multe posibile cauze ale caracteristici si/sau cauze ale cifozei: vertebre cu o forma neobisnuita (de ic, “pana”),  alte curburi patologice, fracturi tasare, etc. de asemeni pe radiografia de profil se poate evalua marimea cifozei. Daca medicul crede ca exista modificari neurologice, atunci se va efectua un alt examen, Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN).

ImageImage 

 

Tratament

Tratamentul precoce este extrem de important pentru pacientii adolescenti. Fara tratament, progresia curbei cifotice poate duce la probleme semnificative la varsta adulta. Supravegherea frecventa este esentiala pentru a monitoriza progresia curbei.

Tratamentul cifozei posturale

Anumite exercitii pot fi recomandate  (de exemplu, kinetoterapie) pentru a creste nonusul musculaturii paravrtebrale. Mai departe, medicul trebuie sa faca un efort constient pentru a imbunatati si mentine o postura adecvata.

 

Tratamentul cifozei structurale

Analgezicele si antiinflamatoriile nesteroidiene pot fi folosite pentru a obtine o sacadere a durerilor. Varsta pacientului, potentialul de crestere osos, marimea diformitatii, viteza de progresie a cifozei si forma vertebrelor sunt factori care influenteaza tratamentul maladiei Scheuerman.

Coserul este cea a metoda clasica de  control a evolutiei cifozei catre agravare la adolescenti. Astfel, un corset trebuie purtat 24 ore din 24 pe o perioada de un an pentru a obtine o corectie a cifozei. Dupa o perioada de un an, pacientul intrerupe tratamentul cu corset. Cosretul nu aduce nici un beneficiu pacientilor cu o varsta mai mare de 16 ani. Adolescentii pot sa refuze tratamentul cu corset deoarece este rigid, poate determina senzatia de fierbinte, si este inconfortabil. Tratamentul chirurgical trebuie avut in vedere atunci cand gradul diformitatii (mai mare de 70 de grade), si simptomele (durerea), nu raspund la tratamentul cu corset.

 

Tratamentul chirurgical

Uneori este nevoie de un tratament chirurgical pentru a reduce cifoza, pentru a reduce durerile cauzate de aceasta. Astfel, chirurgia este un tratament luat in considerare atunci cand este severa, adca la un unghi masurat de peste 70 de grade (unghi Cobb). Medicul va poate recomanda de asemenea operatia daca viteza progresiei cifozei este rapida, daca echilibrul general al coloanei este modificat, daca aveti dureri importante sau daca exista o afectare neurologica datorata cifozei.

Pentru a corecta curbura anormala a coloanei, medicul va efectua o fuziune a vertebrelor intr-o pozitie mai apropiata de normal. Fuziunea spinala consta in plasarea unor mici fragmente osoase intre vertebre, care in timp vor forma calus, consolidand (fuziune), si mentinand astfel reducerea curburii efectuata chirurgical. Acest proces necesita timp. Pentru a mentine coloana in pozitia dorita pana la fuziunea osoasa (de obicei 3-10 luni) chirurgul va utiliza o instrumentatie spinala. Aceste intrumente includ bare de titan sau otel, suruburi, carlige, conectoare.  Aceste intrumente se ataseaza la coloana pentru a mentine curbura vertebrala la unghiul dorit.

Image 

 

Concluzii despre cifoza

 1. Exista doua tipuri de cifoza, posturala si structurala
 2. Boala Scheuerman afecteaza copiii, si este o tulburare de crestere a vertebrelor
 3. Uneori, fracturile coloanei pot determina o deformare in cifoza
 4. Daca cifoza este cauzata de o problema structurala, este posibil sa fie nevoie sa purtati un corset ca sa o corectati
 5. Daca unghiul cifozei este mai mare de 70 de grade, medicul va poate propune tratamentul chirurgical

Reclama

 
< Precedent   Urmator >

site destinat informarii pacientilor cu patologie ortopedica si traumatica

Design by www.pagini-internet.com