Newsflash

VERTEBROPLASTIA
Vertebroplastia percutanata este un procedeu chirurgical miniinvaziv folosit pentru tratamentul fracturilor coloanei vertebrale prin compresie datorate osteoporozei. Cele mai frecvente fracturi prin compresie ale coloanei vertebrale cu osteoporoza se produc la nivelul coloanei vertebrale toracice si lombare.....

 

Image 

Vertebroplastia pentru tratamentul durerilor de cauza vertebrala


Autor: Dr. Nitulescu Alexandru

Medic specialist ortoped

Email: Aceasta adresa e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat pentru a putea vizualiza pagina.


Acest articol este sponsorizat de firma Ronda Medical, reprezentant si unic importator al produselor firmei Synthes (Elvetia) in Romania  

Image 

  • Ce este vertebroplastia?
  • Cum se produce o fractura vertebrala prin compresie?
  • Cum se manifesta o fractura a coloanei si in ce regiune survine aceasta?
  • Ce se poate face pentru a trata o fractura prin compresie?
  • Ce este vertebroplastia?
  • Care sunt pacientii candidati pentru vertebroplastie?
  • Cat de eficienta este vertebroplastia?
  • Vertebroplastia poate reface inaltimea corpului vertebral fracturat?
  • Vertebroplastia poate trata fracturile coloanei vertebrale date de o tumora, sau sa trateze tumorile dureroase ale coloanei vertebrale?

Vertebroplastia percutanata este un procedeu chirurgical miniinvaziv folosit pentru tratamentul fracturilor coloanei vertebrale prin compresie datorate osteoporozei.

Osteoporoza reprezinta diminuarea semnificativa a matricei minerale osoase, si este direct proportionala cu varsta pacientului. Astfel osteoporoza reprezinta o cauza favorizanta a fracturilor coloanei vertebrale.

Cum se produce o fractura vertebrala prin compresie?

 Image

La pacientii cu o densitate osoasa normala (fara osteoporoza), este necesara o forta de intensitate mare pentru a produce o fractura a coloanei vertebrale (traumatism de inalta energie, cum ar fi acidentele rutiere, caderile de la inaltime, etc). La pacientii cu osteoporoza, o forta de intensitate mica si un traumatism minor pot produce o fractura a coloanei vertebrale. Un exemplu ar fi miscarea de simpla rasucire a spatelui, ridicarea unui obiect, sau chiar aplecarea spre inainte atunci cand iesiti din masina, etc.

 Image

ImageImage 

Cum se manifesta o fractura a coloanei si in ce regiune survine aceasta?

Cele mai frecvente fracturi prin compresie ale coloanei vertebrale cu osteoporoza se produc la nivelul coloanei vertebrale toracice si lombare. Aceste fracturi determina dureri acute ale spatelui la nivelul vertebrei fracturate. Un procent semnificativ de astfel de fracturi se vindeca cu un tratament conservator cum ar fi repausul la pat si medicamente analgezice. Vindecarea (consolidarea fracturii) este un proces care dureaza in medie 4-6 saptamani. Odata cu vindecarea, durerea dispare, insa vertebra ramane deformata, si aceasta deformare (colaps) creste in timp.

Unele fracturi nu se vindeca chiar cu un tratament conservator bine condus, si pacientii continua sa aibe dureri severe, care limiteaza semnificativ activitatile curente. Odata ce a survenit o fractura a coloanei cu osteoporoza, exista un risc de producere a altei fracturi cu o frecventa de 4 ori mai mare decat la ceilalti pacienti cu osteoporoza.

Ce se poate face pentru a trata o fractura prin compresie?

Exista doua optiuni pentru tratamentul unei fracturi ale coloanei vertebrale recente: tratamentul conservator sau vertebroplastia.

Tratamentul conservator consista in repaus strict la pat si imobilizarea coloanei vertebrale, cu ajutorul unui corset rigid, ca si administrarea de medicamente analgezice puternice. Acest tratament are ca scop vindecarea fracturii intr-o perioada de 4-6 saptamani. Dezavantajul acestui tratament este ca pacientul poate suferi dizabilitati datorita rapausului prelungit la pat . In plus, tratamentul prelungit cu medicamente impotriva durerii poate cauza efecte secundare, incluzand constipatie si tulburari psihice.

Vertebroplastia este un procedeu miniinvaziv efectuat de catre medicii ortopezi, neuroradiologi sau neurochirurgi, prin care se stabilizeaza vertebra fracturata, obtinandu-se astfel o diminuare semnificativa a simptomatologiei. In timpul acestui procedeu, unul sau doua trocare sunt introduse prin piele in vertebra fracturata sub control radiologic. Apoi se introduce un ciment special (asemanator cu cimentul folosit pentru protezele de sold si genunchi) obtinandu-se astfel stabilizarea fracturii odata cu polimerizarea cimentului. Trocarele sunt indepartate si se panseaza zona in care s-a efectuat vertebroplastia.

ImageImage

Image 

 

Aspecte schematice ale tehnicii vertebroplastiei cu sistemul Vertecem

Vertebroplastia se efectueaza cu anestezie locala asociata cu o sedare usoara intravenoasa. Durata procedeului chirurgical (vertebroplastia) este de aproximativ 1-2 ore in functie de numarul vertebrelor care trebuiesc injectate. Pot fi tratate mai multe fracturi ale vertebrelor in aceeasi interventie chirurgicala (vertebroplastia).

Vertebroplastia este de obicei efectuata ca tratament ambulator, si pacientul poate sa plece acasa in aceeasi zi, de obicei la 2-3 ore dupa vertebroplastie. Pentru pacientii care necesita ingrijiri medicale speciale, se poate prelungi spitalizarea pana a doua zi dupa vertebroplastie.

ImageImage

Aspecte intraoperatorii ale pozitionarii trocarelor si ale injectarii de ciment 

 Care sunt pacientii candidati pentru vertebroplastie?

Pacientii care au suferit o fractura prin compresie a coloanei vertebrale si care prezinta dureri moderate sau severe ce afecteaza semnificativ mobilitatea si calitatea vietii,

Femeile la care durerea persista dupa 4-6 saptamani chiar sau dupa tratamentul conservator corect efectuat. Uneori, fracturile vechi continua sa fie dureroase si atunci vertebroplastia poate fi eficace.

Alte cauze ale durerii cum ar fi boala degenerativa discala, hernia e disc, artroza, nu pot fi tratate cu vertebroplastie. La pacientii cu fracturi multiple, examene imagistice ca RMN-ul de colana, CT, sau scintigrafia, pot identifica sursa durerilor ca si diferentia fracturile recente de cele cronice in vederea ghidarii tratamentului.

Image

RMN care arata o fractura recenta a coloanei cu osteoporoza 

Cat de eficienta este vertebroplastia?

La pacientii la care se respecta indicatiile si tehnica vertebroplatiei este corecta, studiile arata ca 80% dintre pacienti prezinta o ameliorare completa sau semnificativa a durerilor.

Cat de sigura este aceasta interventie chirurgicala? Care sunt riscurile vertebroplastiei?

Pentru tratamentul fracturilor prin compresie si osteoporoza, rata generala a complicatiilor pentru chirurgii cu experienta este de 2%. Controlul imagistic in doua planuri al injectarii cimentului minmalizeaza riscurile.

Totusi, complicatii grave ca paralizia sau decesul, sunt posibile.

Vertebroplastia poate reface inaltimea corpului vertebral fracturat?

Vertebroplastia NU poate reface inaltimea corpului vertebral, dar stabilizeaza vertebra si conserva inaltimea acesteia. Totusi, in unele cazuri in care fractura este instabila, vertebroplastia poate reface partial inaltimea corpului vertebral. Fara vertebroplastie, inaltimea vertebrei poate scade progresiv in timp.

Vertebroplastia poate trata fracturile coloanei vertebrale date de o tumora, sau sa trateze tumorile dureroase ale coloanei vertebrale?

DA, vertebroplastia poate fi folosita cu succes in tratamentul anumitor tumori vertebrale, cu o remisie semnificativa a simptomelor.

Autor: Dr. Nitulescu Alexandru

medic specialist ortoped

email: Aceasta adresa e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat pentru a putea vizualiza pagina.

Reclama

 
Urmator >

site destinat informarii pacientilor cu patologie ortopedica si traumatica

Design by www.pagini-internet.com